Jest na południu Węgier miasto SZEGED. Jego nazwę należy wymawiać SEGED. Wymawianie jej, w obecności Węgrów, tak jak się ją pisze może skończyć się co najmniej konsternacją jeśli nie gwałtowną reakcją. Powiedzmy że wtedy oznacza to słowo coś brzydkiego. Z regionu którego jest stolicą pochodzi wiele węgierskich przysmaków. Jednym z nich jest Gulasz segedyński zwany też SZEGEDINER.
Szegediner to bardzo pożywna jednogarnkowa (właściwie jednokociołkowa) potrawa Cyganów węgierskich jak też innych pasterzy bydła z południa Węgier. Jest niezwykle smaczny szczególnie na drugi dzień gdy wszystkie smaki się wymieszają czyli jak to niektórzy mawiają przgryzie się.
Polecam do niego ziemniaczki i obowiązkowo jakieś białe wytrawne wino.
SZEGEDINER
CO MUSIMY MIEĆ?
1 Duża czerwona papryka słodka
1 Duża zielona papryka słodka
1 Duża zółta papryka słodka
1 Mała papryczka ostra piri piri
2 Duże cebule białe
1,5 kg kiszonej kapusty
2-3 Pomidory
2 Łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
2-3 Ząbki czosnku
Kawałek schabu ( tak jak na dwa spore kolety ) pieczonego
2 Białe kiełbasy parzone
Liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, kminek,
papryka słodka i ostra w proszku – ilości przypraw według uznania i własnych
upodobań.
Śmietana 18 % dwie - trzy łyżki stołowe
Olej kokosowy
Woda lub białe wytrawne wino
JAK ZROBIĆ?
Papryki słodkie umyć, odciąć zielone końce łodyg, pokroić w
średniej wielkości kawałki 2x3 cm razem z pestkami. Cebule obrać i pokroić w
piórka. Dodać do papryki. Dodać liść laurowy, pieprz, utarty z solą czosnek i
łyżkę oleju kokosowego. Dusić pod przykryciem 15 minut. Mięso i kiełbasę
rozdrobnić, dodać do papryki, dusić 10 minut. Dodać sparzone i obrane ze skórki
pomidory oraz kapustę kiszoną. Dokładnie zamieszać. Dusić na wolnym ogniu. W
razie potrzeby podlać wodą lub białym winem. Dodać majeranek, kminek, paprykę w
proszku słodką i ostrą. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodajemy koncentrat
pomidorowy i śmietanę. Papryczkę piri
piri ( może być habanero lub czuszka ) zmiażdżyć, utrzeć z solą i dodawać sobie
według upodobań.
Mam jeszcze dla was przepis wegetariański.
To moja kolejna wariacja na temat raczej mało wegański. Szegediner to bardzo pożywna jednogarnkowa (właściwie jednokociołkowa) potrawa Cyganów węgierskich jak też innych pasterzy bydła z południa Węgier. Dziś jednak w związku z zamówieniem złożonym przez moją domową uzdrowicielkę, nadarzyła się okazja by zrobić wersję dla jaroszy. Zaznaczam że jest ona równie smaczna co oryginał, pięknie prezentuje się na talerzu, smakowicie pachnie bogactwem przypraw a ja często muszę pilnować garnka przed osobami chcącymi pochłonąć go w całości od razu. Niestety nie rozumieją że potrawy w typie polskiego bigosu najsmaczniejsze są na drugi dzień.
SZEGEDINER VEGETARIAŃSKI
1 Duża czerwona papryka słodka
1 Duża zielona papryka słodka
1 Duża zółta papryka słodka
1 Mała papryczka ostra piri piri lub inna bardzo ostra np. bułgarska czuszka, habanero itp
2 Duże cebule białe
1,5 kg kiszonej kapusty
2-3 Pomidory
2 Łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
2-3 Ząbki czosnku
Liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, kminek,
papryka słodka i ostra w proszku – ilości przypraw według uznania i własnych
upodobań.
Olej kokosowy
Woda lub białe wytrawne wino
JAK ZROBIĆ ?
Papryki słodkie umyć, odciąć zielone końce łodyg, pokroić w
średniej wielkości kawałki 2x3 cm razem z pestkami. Cebule obrać i pokroić w
piórka. Dodać do papryki. Dodać liść laurowy, pieprz, utarty z solą czosnek i
łyżkę oleju kokosowego. Dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać sparzone i obrane ze skórki
pomidory oraz kapustę kiszoną. Dokładnie zamieszać. Dusić na wolnym ogniu. W
razie potrzeby podlać wodą lub białym winem. Dodać majeranek, kminek, paprykę w
proszku słodką i ostrą. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodajemy koncentrat
pomidorowy. Papryczkę piri
piri ( może być habanero lub czuszka ) zmiażdżyć, utrzeć z solą i dodawać sobie
według upodobań.
To jedzonko wyglada smakowicie miamiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić. Nie pożałujesz. Smacznego.
Usuń