Translate

poniedziałek, 4 października 2021

#189 - POSIŁEK SMAKOSZA - MITITEI (rumuńskie kotleciki)

 Podróżując samochodem po Rumunii, bardzo często zobaczymy różne, małe, przydrożne stoiska z jedzeniem. Oferują one głównie specjały kuchni rumuńskiej. Generalnie można z nich korzystać ale radzę wam sprawdzać świeżość serwowanych potraw. Im więcej klientów tym większe prawdopodobieństwo że to co zakupimy będzie świeże, czyste i zdrowe. Jeszcze pewniejszym wskaźnikiem jakości potraw jest duża ilość TIR-ów przy takiej knajpie. Zawodowi kierowcy raczej nie mogą sobie pozwolić na pozostawienie spodni w kukurydzy lub słonecznikach rosnących na polu po horyzont. Mnie się to zdarzyło - no cóż, moja wina.

 Delicios Taste of Transylvania

My jednak jedziemy jak ślimak, z własnym domem na kołach. Mamy kuchnię i możemy sobie ten rumuński specjał przyrządzić samemu i to w wersji Lux.

Potrzebujemy: 

30 dkg mięsa mielonego (wieprzowina, baranina, wołowina lub mieszane )Mięso mielone wieprzowe luz

1 średnia cebula drobno posiekanaCzy można zamrażać posiekaną cebulę?

2 ząbki czosnku również drobno posiekanePosiekany Czosnek Zdjęcia ze zbiorów - FreeImages.com

1/2 świeżej papryki, drobno posiekanejCzerwona Papryka - Zdjęcia i ilustracje - iStock

7-9 oliwek (zielone, czarne wg. uznania) drobno posiekanychOliwka (owoc) – Wikipedia, wolna encyklopedia

1 jajkoJajko: skarb w skorupce • LINIA OTWOCKA

3-4 łyżki bułki tartejDomowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu -  Beszamel.pl

1 łyżka koncentratu pomidorowegoIle waży Łyżka koncentratu pomidorowego - sprawdź kalorie i wagę, obejrzyj  zdjęcia

Pieprz bałkańskiPIEPRZ BAŁKAŃSKI 1 KG

Papryka mielona słodkaPapryka czerwona - słodka - mielona - Aromatika

Harissa lub inna ostra pasta paprykowa (wg. uznania)Pasta paprykowa łagodna 160g Sklep Węgierska Papryka

Majeranek (raczej dużo - 2 czubate łyżki) Majeranek susz 1kg - Zioła - Robimy Wędliny

Sól

Sól – nie taka zła, jak sądzimy. Jakie są jej rodzaje i właściwości? 

Olej kokosowy lub smalecDIETA: Ile kalorii ma Smalec? Sekrety liczenia kaloriiOlej kokosowy - Najlepsze bo od natury - SuperFlavon

 

Ja to robię tak: 

Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce. Wyrabiam masę około 8-10 minut. Odstawiam do lodówki na około godzinę by odpoczęło. 

Po wyjęciu formuję podłużne kotleciki wielkości myszy. Smażę na patelni na smalcu lub oleju kokosowym ewentualnie griluję na grillu.File:Mititei aufm Grill.jpg Około 10 minut Powinny być soczyste. Po nakłuciu powinien wypływać z nich płyn. Wtedy są dobre.

Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i dużą ilością różnych sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz