Translate

czwartek, 2 grudnia 2021

#228 - POSIŁEK SMAKOSZA - ZUPA SZPINAKOWA Z JAJKIEM I BEKONEM / Spenatsoppa med kokt ägg och krispig bacon

 

 Spenatsoppa

 

 

 

 

CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE 

 


500 g liści szpinaku
Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy – Produkty Zdrowie i medycyna  Wprost 

2 -3 małe marchewki - 200 g
Nasiona marchwi - 100 Odmian - Sklep Świat Kwiatów | Dostawa gratis!

1 średnia cebula - 150 g
6 doskonałych sposobów na wykorzystanie cebuli - Porady w INTERIA.PL 

4 średnie ziemniaki - 400 g
Ziemniaki są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i  potas - PoradnikZdrowie.pl 

1 mała pietruszka - 100 g

 Pietruszka korzeniowa Hermes 100g Standard - rolno-ogrodniczy.pl

woda 2 litry Jakie są zalety wody żywej, czyli wody jonizowanej? | Dar Natury

oliwa z oliwek - 1 łyżka
Oliwa z oliwek - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze | PSNT 

3 łyżki masła klarowanego
Masło klarowane – Wikipedia, wolna encyklopedia4 łyżki soku z cytryny
Sok z cytryny – zastosowanie, właściwości prozdrowotne, działanie 

4 ząbki czosnku
Czosnek - jak go jeść, aby najlepiej skorzystać z jego właściwości? 

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % - 100 g
Creme fraiche – jak zrobić świeżą śmietanę? - Gotujmy.pl 

2 trójkąty serka topionego Ser topiony - tani przysmak czy niezdrowa podróbka sera? Jakie są plusy i  minusy serków topionych?

 natka pietruszki Pietruszka natka 1 sztuka | Zakupy z dostawą do domu Poznań 

koperek
Koperek pęczek 

przyprawy: 

2 płaskie łyżeczki soli Sól: właściwości zdrowotne. Sól a leczenie chorób dróg oddechowych - blog -  Kopalnia Soli „Wieliczka” 

po pół łyżeczki pieprzupieprz ziarnisty, pieprz czarny ziarnisty 

  i gałki muszkatołowej Gałka muszkatołowa - „pasza flory tropikalnej” - ekaloria 

 jaja na twardo Idealne jajka na twardo - jak gotować? Przepis na idealne jajka na twardo  krok po kroku | Ofeminin 

bekonBekon - kalorie i wartości odżywcze, czym się różni bekon od boczku | WP  abcZdrowie 


JA TO ROBIĘ TAK

 

Warzywa umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki.

W średnim garnku rozgrzać   masło i łyżkę oliwy.

Wrzucić do garnka warzywa i połowę posiekanego czosnku. Zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Mieszać drewnianą łyżką co kilka minut.

Dodać pieprz, gałkę muszkatołową.  Posolić.

Zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut pod przykryciem.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić szpinak i drugą połowę posiekanego czosnku. Poddusić około 5 minut. 

Do zupy dodać serki topione. Gdy się rozpuszczą dodać zahartowaną śmietanę.

Dodać podduszony szpinak, natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i gałką.

Zamieszać dokładnie i zestawić z ognia. Niech odpoczywa 15 minut.

Podawać z jajkiem na twardo i dużymi smażonymi paskami bekonu.

SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz