CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE
500 g liści szpinaku
2 -3 małe marchewki - 200 g
1 średnia cebula - 150 g
4 średnie ziemniaki - 400 g
1 mała pietruszka - 100 g
woda 2 litry
oliwa z oliwek - 1 łyżka
3 łyżki masła klarowanego
4 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % - 100 g
2 trójkąty serka topionego
natka pietruszki
koperek
przyprawy:
2 płaskie łyżeczki soli
po pół łyżeczki pieprzu
i gałki muszkatołowej
jaja na twardo
bekon
JA TO ROBIĘ TAK
Warzywa umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki.
W średnim garnku rozgrzać masło i łyżkę oliwy.
Wrzucić do garnka warzywa i połowę posiekanego czosnku. Zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Mieszać drewnianą łyżką co kilka minut.
Dodać pieprz, gałkę muszkatołową. Posolić.
Zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić szpinak i drugą połowę posiekanego czosnku. Poddusić około 5 minut.
Do zupy dodać serki topione. Gdy się rozpuszczą dodać zahartowaną śmietanę.
Dodać podduszony szpinak, natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i gałką.
Zamieszać dokładnie i zestawić z ognia. Niech odpoczywa 15 minut.
Podawać z jajkiem na twardo i dużymi smażonymi paskami bekonu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz