BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
Grzyby mieszane ok 0,5 kg
kurki
opieńki
boczniaki
Masło
Ziemniaki odmiany mączystej 4 szt.
Żółta cebula 1
Biały pieprz
1 łyżeczka
Bulion warzywny około 3 litrów
Mleko 5 DL
Śmietana 30%
Sól ½ łyżeczki
Białe wino lub wyciśnięta cytryna 2 łyżki stołowe
Posiekany świeży szczypiorek
JA TO ROBIĘ TAK
Grzyby oczyścić, umyć, duże rozdrobnić. Heśli używamy suszonych to wcześniej je namoczyć.
Włożyć grzyby do rondla, dodać masło i dusić mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Obrać i posiekać cebulę.
Ziemniaki i cebulę podsmażyć na maśle w oddzielnym rondlu .
Dodać bulion i pieprz.
Gotować zupę przez około 15 minut.
Cebulę i ziemniaki wyjąc z zupy i zmiksować. Ponownie dodać do zupy.
Dodać grzyby, mleko i śmietanę.
Gotuj przez kilka minut.
Dopraw solą, winem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO
INSPIRACJE
https://www.arla.se/recept/svampsoppa/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz