No to mamy wreszcie wiosnę. Z każdym dniem mamy więcej słońca, ciepła i zieleni. A jeśli wiosna jest w przyrodzie to i powinna zawitać do naszych kuchni. Już niedługo pojawią się wspaniałe wiosenne i letnie owoce leśne. Borówki, jagody, poziomki, żurawiny, jeżyny, maliny, moroszki, łochynie, owoce dzikiej róży i głogu. Wszystkie smaczne i zdrowe. Smaczne - wiadomo. Zdrowe - też wiadomo no i trzeba pojechać po nie do lasu i samodzielnie nazbierać. Można iść do marketu - tylko po co? Takie samodzielnie zbierane i lepsze i zdrowsze.
Dziś będzie zupa owocowa. Ale nie taka zwykła. Nie kompot z kluskami. Będzie szwedzka zupa jagodowa czyli Blåbärssoppa.
Co potrzebujemy
350 g (3 szklanki) jagód, świeżych samodzielnie zbieranych
4 łyżki drobnego (bardzo drobnego) cukru
700 ml (3 szklanki) wody
1½ łyżki mąki ziemniaczanej (skrobia)
opcjonalnie cynamon
A ja to robię tak
1. Zbieram jagody, usuwając wszelkie szypułki i pomarszczone owoce. Płucz i odcedzam.
2. Wkłada jagody do rondla razem z cukrem i wodą. Część jagód zachowuję do dekoracji. Doprowadzam do wrzenia, stale mieszając, aby rozpuścić cukier. Gotuję na wolnym ogniu przez 15 do 30 minut, aż jagody będą miękkie i rozpadną się.
3. Usuń mieszaninę z ognia. Mąkę ziemniaczaną (skrobia) wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie wlać do zupy jagodowej stałym strumieniem. Wróć na łagodny ogień, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.
4. Próbuję i dodaję więcej cukru, jeśli trzeba.
5. Gorącą zupę można przelać do termosu i podawać później na ciepło.
6. Latem zwykle podaje się ją na zimno. W tym przypadku można posypać trochę cukrem pudrem (cukrem cukierniczym) na wierzchu, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Jest wersja w której do cukru pudru można dodać mielony cynamon.
Zupę możemy podawać na kilka sposobów.
1. Na zimno (Blåbärssoppa można mocno schłodzić i przechowywać w termosie - w Szwecji jest to bardzo popularny sposób przechowywania tej zupy na dłużej).
2. Na zimno z lodami waniliowymi
3. Na gorąco z lodami waniliowymi makaronikami
4. Na gorąco z kaszą manną na gęsto posypaną cukrem z cynamonem i świeżymi jagodami.
5. Z piankami
6. Z bezikami
7. Z kokosankami / makaronikami - to jest ulubiony sposób podawania tej zupy w Szwecji.
Jeśli ktoś jest wybitnie leniwy i nie chce mu się zbierać ani gotować Blåbärssoppa to może ją sobie kupić w sklepie. W Polsce też ale nie napiszę gdzie i kto bo mi za to nie płacą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz