Translate

niedziela, 8 maja 2022

#284 - POSIŁEK SMAKOSZA - Blåbärssoppa - Szwedzka zupa z czarnych jagód

 Bilberry soup 

No to mamy wreszcie wiosnę. Z każdym dniem mamy więcej słońca, ciepła i zieleni. A jeśli wiosna jest w przyrodzie to i powinna zawitać do naszych kuchni. Już niedługo pojawią się wspaniałe wiosenne i letnie owoce leśne. Borówki, jagody, poziomki, żurawiny, jeżyny, maliny, moroszki, łochynie, owoce dzikiej róży i głogu. Wszystkie smaczne i zdrowe. Smaczne - wiadomo. Zdrowe - też wiadomo no i trzeba pojechać po nie do lasu i samodzielnie nazbierać. Można iść do marketu - tylko po co? Takie samodzielnie zbierane i lepsze i zdrowsze.

 

Dziś będzie zupa owocowa. Ale nie taka zwykła. Nie kompot z kluskami. Będzie szwedzka zupa jagodowa czyli  Blåbärssoppa.

 

Co potrzebujemy


350 g (3 szklanki) jagód, świeżych samodzielnie zbieranych  

 VII BIESZCZADZKIE ŚWIĘTO JAGODY DWERNIK 2017 - StolicaBieszczad

 

4 łyżki drobnego (bardzo drobnego) cukru 

 Cukier – fakty i mity. Czy cukier szkodzi? – Zdrowie Wprost

 

 700 ml (3 szklanki) wody 

 Woda termalna – zastosowanie, sposób użycia, działanie

 

 1½ łyżki mąki ziemniaczanej (skrobia)

 

  Mąka ziemniaczana a skrobia – właściwości odżywcze i zastosowanie | WP  abcZdrowie  

opcjonalnie cynamon

 

 Cynamon przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie cynamonu

A ja to robię tak 
 
1. Zbieram jagody, usuwając wszelkie szypułki i pomarszczone owoce. Płucz i odcedzam.  
 
2. Wkłada jagody do rondla razem z cukrem i wodą. Część jagód zachowuję do dekoracji. Doprowadzam do wrzenia, stale mieszając, aby rozpuścić cukier. Gotuję na wolnym ogniu przez 15 do 30 minut, aż jagody będą miękkie i rozpadną się. 
 
3. Usuń mieszaninę z ognia. Mąkę ziemniaczaną (skrobia) wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie wlać do zupy jagodowej stałym strumieniem. Wróć na łagodny ogień, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. 
 
4. Próbuję i dodaję więcej cukru, jeśli trzeba.  
 
 
5. Gorącą zupę można przelać do termosu i podawać później na ciepło. 
 
 
6. Latem zwykle podaje się ją na zimno. W tym przypadku można posypać trochę cukrem pudrem (cukrem cukierniczym) na wierzchu, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Jest wersja w której do cukru pudru można dodać mielony cynamon. 

Zupę możemy podawać na kilka sposobów. 

1. Na zimno (Blåbärssoppa  można mocno schłodzić i przechowywać w termosieBlåbärssoppa (Linnéas Skafferi) | Skafferi, Kräm, Sylt - w Szwecji jest to bardzo popularny sposób przechowywania tej zupy na dłużej). Blåbärssoppa | Supermat

2. Na zimno z lodami waniliowymi
 Bilberry soup

3. Na gorąco z lodami waniliowymi makaronikami
Blåbärssoppa - Recept | Allt om Mat
4. Na gorąco z kaszą manną na gęsto posypaną cukrem z cynamonem i świeżymi jagodami.
Przepis - Kasza manna z sokiem jagodowym przepis - Gotujmy.pl

5. Z piankami
 Pianki Marshmallow - Smakowity blog

6. Z bezikami 

Almond macaroons on a plate
7. Z kokosankami / makaronikami - to jest ulubiony sposób podawania tej zupy w Szwecji. 
A plate of almond macaroons garnished with glace cherries 
 
Jeśli ktoś jest wybitnie leniwy i nie chce mu się zbierać ani gotować Blåbärssoppa  to może ją sobie kupić w sklepie. W Polsce też ale nie napiszę gdzie i kto bo mi za to nie płacą.
 
 Varm blåbärssoppa på vandringen! - Vandringsguiden.se

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz