Translate

piątek, 24 marca 2023

#403 - SOS "TRZY CEBULE" - THREE ONION SAUCE - 쓰리 어니언 소스

 Podzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem kulinarnym. Ostatnio, bardzo interesuję się kuchnią koreańską. Jest ona niezwykle bogata i jednocześnie bardzo pomysłowa. Zastosowanie kiszonek upodabnia ją do naszej kuchni. Staram się adaptować wiele pomysłów koreańskich kucharzy do naszej polskiej kuchni. Połączenie tych różnych a jednocześnie podobnych do siebie koncepcji daje czasem niezwykle ciekawe efekty. 

Dziś będzie sos "TRZY CEBULE". Idealny na gorąco do makaronów, do jajek i ryb. 

Jest to przepis mojego autorstwa.

 

 



 Aby zrobić sos będziemy potrzebowali tych składników:

 

1 mała cebula złotaZnalezione obrazy dla zapytania cebula złota

1 mała cebula biała tzw. czosnkowaZdjęcie produktu Cebula czosnkowa

1 cebula dymka z dużą ilością szczypioruCebula Siedmiolatka Bajkal szczypior nasiona

1 duży ząbek czosnkuCzosnek Egipt 10 główek – pęczek 1 szt - Warzywa.live | Sklep z warzywami i  owocami | Ekon sp.zo.o.

1 cm świeżego imbiruImbir sproszkowany - cena | Sklep Racjonalni

3 łyżki stołowe masłaJak rozpoznać zjełczałe masło?

1 łyżka oliwy z oliwekOdżywka do włosów hotelowa 30ml Oliva 50szt Comfort-Pur wyposażenie hoteli

Pomidory żółte 4-5 sztuk lub 1 puszka pomidorów żółtychPOMODORO YELLOW PEAR | POMODORO GIALLO A PERA| TOMATO YELLOW | VEGETABLE  SEEDS | SEMI DA ORTO | PAGANO DOMENICO E FIGLI 

Mini Yellow - Pomodori "Pizzutello" semisecchi pelati in olio - Prodotti -  Menù srl - Dal 1932 Produttori Specialità Alimentari

Grzyby Mun suszone, pokrojone w paskiGrzyby MUN suszone 100g | Japonia | produkty do sushi | Kuchnia  Amerykańska, Kuchnia Tajska, Dashi Ryż do sushi, Panko - Kuchnie Świata

Pasta GochujangWhat Is Gochujang & How Do You Use It? | Kitchn

Sól

Woda


A robimy to tak:


Grzyby zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20 min.

Do rondelka dajemy masło i oliwę oraz imbir i czosnek posiekany drobno.

Dodać drobno posiekane cebule i szczypior.

Pomidory świeże obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, rozdrabniamy i dodajemy do duszących się cebul. Całość dusimy na małym ogniu.

Grzyby zagotowujemy i dodajemy do sosu.

Doprawiamy solą i pastą Gochujang.

 

Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.   

buycoffee.to/meskibigos

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz