Podzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem kulinarnym. Ostatnio, bardzo interesuję się kuchnią koreańską. Jest ona niezwykle bogata i jednocześnie bardzo pomysłowa. Zastosowanie kiszonek upodabnia ją do naszej kuchni. Staram się adaptować wiele pomysłów koreańskich kucharzy do naszej polskiej kuchni. Połączenie tych różnych a jednocześnie podobnych do siebie koncepcji daje czasem niezwykle ciekawe efekty.
Dziś będzie sos "TRZY CEBULE". Idealny na gorąco do makaronów, do jajek i ryb.
Jest to przepis mojego autorstwa.
Aby zrobić sos będziemy potrzebowali tych składników:
1 mała cebula złota
1 mała cebula biała tzw. czosnkowa
1 cebula dymka z dużą ilością szczypioru
1 duży ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki stołowe masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory żółte 4-5 sztuk lub 1 puszka pomidorów żółtych
Grzyby Mun suszone, pokrojone w paski
Pasta Gochujang
Sól
Woda
A robimy to tak:
Grzyby zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20 min.
Do rondelka dajemy masło i oliwę oraz imbir i czosnek posiekany drobno.
Dodać drobno posiekane cebule i szczypior.
Pomidory świeże obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, rozdrabniamy i dodajemy do duszących się cebul. Całość dusimy na małym ogniu.
Grzyby zagotowujemy i dodajemy do sosu.
Doprawiamy solą i pastą Gochujang.
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz