Translate

wtorek, 21 marca 2023

#402 - ZUPA "GRZYBOWY RAJ" "MUSHROOM PARADISE" 수프 - - 나만의 레시피. 한국과 일본 요리에서 영감을 받았습니다

Przepis na zupę "GRZYBOWY RAJ" jest mojego autorstwa. Tworząc tą potrawę inspirowałem się kuchnią koreańską i japońską. Znajdują się w niej również elementy kuchni europejskiej. Mam nadzieję że odkryjecie w niej wiele orientalnych smaków dalekiego wschodu z lekką nutą śródziemnomorską.

Smacznego

 

fot. autor

 

Będziemy potrzebowali następujących składników.

Na bulion:

1 marchewka średniej wielkości, umyta, obrana i pokrojona w zapałki.Marchewka Pokrojona W Slupki - Zdjęcia i ilustracje - iStock

1 pietruszka (korzeń), umyta, obrana i pokrojona w zapałki.Frytki z pietruszki | Latosiowy Dom

1 mały kawałek (wielkości małego orzecha włoskiego) selera (korzeń), umyty, obrany i pokrojony w zapałki.MROŻONY SELER

1 biały por, umyty i pokrojony w krążki.Kiełbasa drobiowa w sosie porowo-chrzanowym.

1 łodyga selera naciowego, umyta i pokrojona w małe kawałki.SELER NACIOWY BIO OPAKOWANIE 1 SZT | ŻYWNOŚĆ BIO I ZDROWE PRODUKTY \ Owoce  i warzywa \ Warzywa - Odeo24.pl

1 kawałek (1,5 cm) imbiru, drobno posiekanego.Imbir sproszkowany - cena | Sklep Racjonalni

0,5 łyżeczki sosu rybnego - dowolny (osobiście radzę dodawać powoli i po trochu - nie każdy lubi jego smak - w ostateczności można pominąć).Zarotti Colatur di Alici sos z anchois 100 ml

2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego.KIKKOMAN Sos sojowy 150 ml | Develey

sól

pasta Gochujang (dostępna w sklepach z egzotyczną żywnością) Pasta paprykowa Gochujang, ostra 500g - Sempio

woda 3-3,5 litra

 Grzyby:

polskie grzyby suszone, namoczone i pokrojone w paski, kawałki - jak kto woli. Ilość dowolna ale raczej więcej niż mniej.

 Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć, jak suszyć i przechowywać grzyby,  żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat [PORADNIK] | Gazeta Krakowska

suszone kurki (niekoniecznie).  Jeśli już dajemy to małą garść.

 Kurki suszone krajanka kl.I 200g - Grzyby-sklep.pl

grzyby Mun suszone w paskach, namoczone. Jedną małą garść.GRZYBY MUN - SUSZONE PASKI - NITKI - 100g

 

Dodatki:

Pak Choi 1 sztuka Kapusta pak choi: kiedy siać, jak uprawiać i jakie odmiany wybrać?

Glony Wakame suszone - namoczyć' Glony wakame - morskie „warzywo”, które pomoże zgubić zbędne kilogramy

Sałata rzymska  - kilka listków Sałata rzymska - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Szczypiorek lub cebula dymka Szczypior z cebulką - 100% Natury

Jajka gotowane na twardo. Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale  uważaj na czas | Jak ugotować? Haps.pl

Makaron ryżowy wstążki (lub inny) Makaron Ryżowy Wstążki 5mm 400g ASIA KITCHEN - Sushi-Sklep.pl 

Olej arachidowy lub z pestek winogronOlej arachidowy nierafinowany 250 ml - właściwości zdrowotne, zastosowanie  - sklep internetowy Oleofarm24



ROBIMY TO TAK

Do garnka wlewamy gorącą wodę, lekko solimy i dodajemy posiekany imbir - gotujemy około 5 min.

Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, seler korzeń, por i gotujemy na wolnym ogniu.

Gdy warzywa będą Al Dente, dodajemy sos rybny i sos sojowy oraz pokrojone polskie grzyby, kurki i namoczone grzyby Mun.

Dodajemy pastę Gochujang i pokrojoną w paski kapustę Pak Choi. Pasta Gochujang jest pikantna i należy stopniować jej dodawanie. Pamiętajmy że w nadmiarze może diametralnie zmienić smak zupy a tym samym zniszczymy naszą pracę. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki oleju. 

Na koniec lekko doprawiamy solą lub sosem sojowym

W trakcie gotowania zupy, moczymy glony Wakame (ilość wg. upodobań), oraz makaron ryżowy. Kroimy sałatę na paski . 

 


Do miseczek nakładamy makaron, glony Wakame, szczypiorek, sałatę. Zalewamy zupą razem z ugotowanymi warzywami i grzybami. Wkładamy po jednym jajku przekrojonym na połówki lub ćwiartki. 

Do jedzenia tej zupy przyda nam się łyżka ale niezbędne okażą się też pałeczki.

 

Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.   

buycoffee.to/meskibigos

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz