Przepis na zupę "GRZYBOWY RAJ" jest mojego autorstwa. Tworząc tą potrawę inspirowałem się kuchnią koreańską i japońską. Znajdują się w niej również elementy kuchni europejskiej. Mam nadzieję że odkryjecie w niej wiele orientalnych smaków dalekiego wschodu z lekką nutą śródziemnomorską.
Smacznego
fot. autor
Będziemy potrzebowali następujących składników.
Na bulion:
1 marchewka średniej wielkości, umyta, obrana i pokrojona w zapałki.
1 pietruszka (korzeń), umyta, obrana i pokrojona w zapałki.
1 mały kawałek (wielkości małego orzecha włoskiego) selera (korzeń), umyty, obrany i pokrojony w zapałki.
1 biały por, umyty i pokrojony w krążki.
1 łodyga selera naciowego, umyta i pokrojona w małe kawałki.
1 kawałek (1,5 cm) imbiru, drobno posiekanego.
0,5 łyżeczki sosu rybnego - dowolny (osobiście radzę dodawać powoli i po trochu - nie każdy lubi jego smak - w ostateczności można pominąć).
2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego.
sól
pasta Gochujang (dostępna w sklepach z egzotyczną żywnością)
woda 3-3,5 litra
Grzyby:
polskie grzyby suszone, namoczone i pokrojone w paski, kawałki - jak kto woli. Ilość dowolna ale raczej więcej niż mniej.
suszone kurki (niekoniecznie). Jeśli już dajemy to małą garść.
grzyby Mun suszone w paskach, namoczone. Jedną małą garść.
Dodatki:
Pak Choi 1 sztuka
Glony Wakame suszone - namoczyć'
Sałata rzymska - kilka listków
Szczypiorek lub cebula dymka
Jajka gotowane na twardo.
Makaron ryżowy wstążki (lub inny)
Olej arachidowy lub z pestek winogron
ROBIMY TO TAK
Do garnka wlewamy gorącą wodę, lekko solimy i dodajemy posiekany imbir - gotujemy około 5 min.
Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, seler korzeń, por i gotujemy na wolnym ogniu.
Gdy warzywa będą Al Dente, dodajemy sos rybny i sos sojowy oraz pokrojone polskie grzyby, kurki i namoczone grzyby Mun.
Dodajemy pastę Gochujang i pokrojoną w paski kapustę Pak Choi. Pasta Gochujang jest pikantna i należy stopniować jej dodawanie. Pamiętajmy że w nadmiarze może diametralnie zmienić smak zupy a tym samym zniszczymy naszą pracę. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki oleju.
Na koniec lekko doprawiamy solą lub sosem sojowym
W trakcie gotowania zupy, moczymy glony Wakame (ilość wg. upodobań), oraz makaron ryżowy. Kroimy sałatę na paski .
Do miseczek nakładamy makaron, glony Wakame, szczypiorek, sałatę. Zalewamy zupą razem z ugotowanymi warzywami i grzybami. Wkładamy po jednym jajku przekrojonym na połówki lub ćwiartki.
Do jedzenia tej zupy przyda nam się łyżka ale niezbędne okażą się też pałeczki.
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz