Dzisiaj będzie trochę egzotyki w "POMYŚLE NA OBIAD". Ten przepis pochodzi z nieistniejącej już wietnamskiej restauracji "RED DRAGON" w Łodzi na ul. Wschodniej. Pracujący tam znajomy wietnamski pan kucharz urodził się w Thailandii. Z tego też powodu wiele gotowanych przez niego potraw miało thaiskie pochodzenie. Dodatkowo posługiwał się też innym zestawem przypraw np. galangal zwany również galgantem. W thaiskiej kuchni odgrywa on rolę taką jak w kuchni chińskiej czy wietnamskiej imbir. Już niedługo będziemy mieli mnóstwo świeżych owoców. Czereśnie i truskawki już są. Lada chwila będą wiśnie, maliny, agrest, gruszki i jabłka. To właśnie z jabłek można zrobić pyszną, orientalną zupę. Jest tak energetyczna że można ją zrobić nawet zimą a rozgrzeje największego zmarźlaka.
EGZOTYCZNA ZUPA Z JABŁEK
2 DUŻE JABŁKA
3 ZIEMNIAKI
1 MARCHEWKA
1 PIETRUSZKA
MAŁY KAWAŁEK BIAŁEGO PORA
1 CZERWONA CEBULA
1 ZĄBEK CZOSNKU
1 LIŚĆ LAUROWY
2 ZIARNA ZIELA ANIELSKIEGO
4 ZIARNA CZARNEGO PIEPRZU
6-8 ZIAREN PIEPRZU SYCZUAŃSKIEGO
1/2 ŁYŻECZKI GALANGALU
1/2 ŁYŻECZKI GALANGALU
½ ŁYŻECZKI CHILLI
½ ŁYŻECZKI CURRY
1 ŁYŻKA OLEJU KOKOSOWEGO
2 ŁYŻKI MLEKA KOKOSOWEGO LUB 1 ŁYŻKA ŚMIETANY 18 %
2 LITRY WODY
SÓL
JAK ZROBIĆ ?
JAK ZROBIĆ ?
Warzywa umyć, obrać i pokroić w małe kawałeczki. Ziemniaki
obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Olej rozgrzać w garnku, dodać liść laurowy, pieprze, posiekany czosnek. Mieszać aż poczujemy zapach przypraw. Dodać pokrojone warzywa i mieszać przez 2 minuty. Zalać 2 litrami wrzącej wody. Zagotować i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte jabłka. Gotować 5 minut. Posolić, dodać galangal, chilli i curry. Dodać mleko kokosowe lub śmietanę. Doprawić do smaku. Pozypać zieleniną. Galangal można obecnie dostać w Polsce w postaci ususzonej i startej na proszek. Jest bardzo intensywna w smaku przyprawa więc należy z nią uważać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz