Translate

piątek, 8 czerwca 2018

#011 - POSIŁEK SMAKOSZA - CO NA CHLEBEK ?




https://www.youtube.com/watch?v=DDQYAyqToDk

W czasach gdy każdorazowy zakup marketowej wędliny wiąże się z ryzykiem nabycia dużej ilości glutaminianu sodu oraz całej masy innych chemicznych dodatków, poprawiających smak, zapach, konsystencję i inne parametry tylko nie nasze zdrowie warto pomyśleć o tym czy by samemu sobie w domowym zaciszu nie robić prawdziwie zdrowych pieczeni, pasztetów, wędlin. Wysiłku niewiele a efekty będą wspaniałe no zdrówko nasze też będzie się bardziej cieszyło że je mniej trujemy.


Pieczeń wieprzowa – pomysł własny

600 g karkówki zmielonej
3 drobno pokrojone cebule
2 posiekane ząbki czosnku
Szklanka płatków owsianych bezglutenowych
2 jaja
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka pieprzu czarnego
Łyżeczka papryki w proszku słodkiej
Łyżeczka papryki ostrej w proszku
Łyżka oleju kokosowego
Łyżka kwaśnej śmietany
Woda gazowana
Sól

Mięso, cebule, czosnek, jaja wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Wyrabiamy dalej stopniowo dodając wcześniej namoczone w wodzie płatki owsiane. Gdy masa robi się zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Po dodaniu wszystkich płatków odstawiamy na pół godziny by masa odpoczęła. Masę wkładamy do sylikonowej keksówki i pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut. Wyjmujemy i smarujemy z wierzchu śmietaną i ponownie wkładamy na 45 minut. Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz