https://www.youtube.com/watch?v=DDQYAyqToDk
W czasach gdy każdorazowy zakup marketowej wędliny wiąże się z ryzykiem nabycia dużej ilości glutaminianu sodu oraz całej masy innych chemicznych dodatków, poprawiających smak, zapach, konsystencję i inne parametry tylko nie nasze zdrowie warto pomyśleć o tym czy by samemu sobie w domowym zaciszu nie robić prawdziwie zdrowych pieczeni, pasztetów, wędlin. Wysiłku niewiele a efekty będą wspaniałe no zdrówko nasze też będzie się bardziej cieszyło że je mniej trujemy.
Pieczeń
wieprzowa – pomysł własny
600 g
karkówki zmielonej
3 drobno
pokrojone cebule
2
posiekane ząbki czosnku
Szklanka
płatków owsianych bezglutenowych
2 jaja
Łyżeczka
kurkumy
Łyżeczka
pieprzu czarnego
Łyżeczka
papryki w proszku słodkiej
Łyżeczka papryki
ostrej w proszku
Łyżka
oleju kokosowego
Łyżka
kwaśnej śmietany
Woda
gazowana
Sól
Mięso,
cebule, czosnek, jaja wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy wszystkie przyprawy
oraz olej. Wyrabiamy dalej stopniowo dodając wcześniej namoczone w wodzie płatki owsiane. Gdy masa robi się
zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Po dodaniu wszystkich płatków odstawiamy na
pół godziny by masa odpoczęła. Masę wkładamy do sylikonowej keksówki i pieczemy
w temp 180 stopni przez 45 minut. Wyjmujemy i smarujemy z wierzchu śmietaną i
ponownie wkładamy na 45 minut. Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz