Translate

niedziela, 3 października 2021

#186 - POSIŁEK SMAKOSZA - CHILLY SIN CARNE

 

 

Vegetarian Chili sin Carne with Grünkern (Chili De Frijoles) | Elle Republic


Dzisiaj chcę pokazać coś wegańskiego. To nie tylko dlatego że druga połowa naszej kamperowej załogi jest weganką ale przede wszystkim dlatego że to danie smaczne, syte i na pewno zdrowe. Ma jeszcze tę zaletę że robi się je stosunkowo szybko no i jest to tzw. "Eintopf" czyli później jest mało garów do zmywania.

Będziemy potrzebowali: 

 Czerwona soczewica i jej właściwości zdrowotne - Ekochatka.plOrganiczny olej kokosowy VirginCzerwona cebula z dostawą do domu | Tylko Zdrowe Produkty czosnek - Dziki Bill


  1. Na 3-4 porcje:
  2. 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy
  3. 2 łyżki oleju roślinnego - np. kokosowego
  4. 1 cebula
  5. 2 ząbki czosnkuPapryka Gochugaru do kimchi 1kg - PanAsia Cumin, Kemun, Kamoun Kreuzkümmel Comino blanco Kimyon Zira Kamun POWDER |  eBay  Oregano suszone z Sycylii - InCampagna
  6. przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/3 łyżeczki chili
  7. 500 ml bulionu jarzynowegoBulion warzywny – VeganbandaVeganbanda
  8. 1/2 czerwonej papryki PAPRYKA CZERWONA KG Sklep Online Topaz Siedlce
  9. 6 kawałków suszonych pomidorów Pomidor suszony w oleju 270g Natureta - Sklep
  10. 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli Fasola czerwona - wartości odżycze i sposoby podawania | Proste Historie
  11. 1 mała puszka kukurydzy Ile kalorii ma Kukurydza konserwowa? Sprawdź kalorie, właściwości i  przepisy - Bonavita.pl - Bonavita.pl
  12. 1 puszka obranych, krojonych pomidorów Pomidory PELATI MINIROMA | 800 g - PIZZA
  13. 1 łyżka koncentratu pomidorowego Koncentrat pomidorowy - co kryje w słoiczku? - Gotujmy.pl
  14. dodatki: tarta mozzarella, awokado, jogurt, świeża kolendra, limonka

 Tarta mozzarella o obniżonej wilgotności z mleka częściowo odtłuszczonego |  WP abcZdrowieAvocado - Paulinka - Sklep KupiecJogurt grecki a naturalny: różniceKolendra w doniczce 1 sztuka | Zakupy z dostawą do domu PoznańLimonka - Paulinka - Sklep Kupiec

A ja to robię tak

 

 


Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. 
 
Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1 - 2 minuty.
 
Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć.
 
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona).
 
Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila gotować przez ok. 2 minuty.
 
Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
 
Doprawić solą i pieprzem.
 
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty.
 
Gorące posypać tartą mozzarellą.
 
Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.
 
Podawać jak kto woli. Po meksykańsku z ryżem, po włosku z makaronem albo z frytkami lub pieczywem a do tego dobrze schłodzone piwko.
 
SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz