Dzisiaj chcę pokazać coś wegańskiego. To nie tylko dlatego że druga połowa naszej kamperowej załogi jest weganką ale przede wszystkim dlatego że to danie smaczne, syte i na pewno zdrowe. Ma jeszcze tę zaletę że robi się je stosunkowo szybko no i jest to tzw. "Eintopf" czyli później jest mało garów do zmywania.
Będziemy potrzebowali:
- Na 3-4 porcje:
- 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy
-
2 łyżki oleju roślinnego - np. kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/3 łyżeczki chili
- 500 ml bulionu jarzynowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka obranych, krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- dodatki: tarta mozzarella, awokado, jogurt, świeża kolendra, limonka
A ja to robię tak
Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić
pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1
- 2 minuty.
Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona).
Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a
następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila
gotować przez ok. 2 minuty.
Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty.
Gorące posypać tartą
mozzarellą.
Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.
Podawać jak kto woli. Po meksykańsku z ryżem, po włosku z makaronem albo z frytkami lub pieczywem a do tego dobrze schłodzone piwko.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz