Translate

środa, 29 września 2021

#185 - POSIŁEK SMAKOSZA - Tzatziki

 

 

 

 

 Cacik-1.jpg 

Ten wspaniały grecki sos znają chyba wszyscy. Można kupić gotowy w sklepie. Można zrobić samemu. Można użyć gotowego zestawu przypraw a można te przyprawy skomponować samemu. 

Może być sosem, dipem lub zupą. Tak, właśnie zupą o czym miłośnicy greckiego Gyrosa czy tureckiego Kebaba nie wiedzą. 

W oryginale robi się go z solonego odcedzonego jogurtu lub rozcieńczonego jogurtu zmieszanego z ogórkami, czosnkiem, solą, oliwą z oliwek, czasem z octem lub sokiem z cytryny oraz ziołami takimi jak koperek, mięta, pietruszka i tymianek. Zwykle podaje się go jako zimną przystawkę (mezze) lub dodatek do pieczonego mięsa..

Ja robię to tak:

2-3 dorodne ogórki sałatkowe myję po czym przekrawam  wzdłuż na połówki. Łyżeczką usuwam pestki po czym ucieram na tarce o grubych oczkach. Posypuję solą i odstawiam na pół godziny przykryte czystą bawełnianą ściereczką.

Letnia sałatka z ogórków - 20 czerwca 2017 - My Blueberry Corner

3 - 4  ząbki czosnku obieram i przekrawam wzdłuż na połówki. Usuwam zielony zalążek szczypiora czosnkowego. Będzie łagodniejszy no chyba że komuś nie przeszkadza zapach czosnku to może go pozostawić. Czosnek rozgnieść praską lub utłuc w moździerzu na miazgę.

 Czosnek - BetaMed S.A.

Posiekać świeże zioła. Koperek, miętę pieprzową, natkę pietruszki i tymianek. Wszystko w ilościach jakie lubimy. Można też dodać portulaki oraz kolendry.

Ogórki odciskamy ze słonego soku. Warto zostawić je na parę minut na sitku by dobrze obciekły.

Do miski wlewamy pół litra dobrze roztrzepanego jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Do jogurtu dodajemy starte ogórki oraz zioła. Dodajemy 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwy lub oleju z pestek winogron i starannie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, papryką w płatkach. Powinno obejść się bez solenia.Grecki jogurt Korifi Straggisto na wagę – MeliDeli

Jeśli tzatzyki są zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu lub zimnej wody mineralnej.

Jeżeli chcemy otrzymać wspaniały chłodnik tzatzyki dodajmy około 0,3 - 0,5 litra  bardzo zimnej wody mineralnej. Można dodać prażone orzechy, pieczone kasztany, zimną pieczoną baraninę lub kaczkę. 

 Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina [PRZEPIS] | Gazeta Krakowska

Do dipu możemy dodać czarne lub żółte oliwki.

 

Polecam też inne nasze posty: Znajdziecie tu teksty o zdrowiu, historii motoryzacji, podróżach i ciekawych miejscach a także rzeczach smacznych.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz