Translate

piątek, 26 listopada 2021

#224 - POSIŁEK SMAKOSZA - Tumbet - Hiszpańska zapiekanka

 

 

 Tumbet | LondonEats

POTRZEBUJEMY NA 6 PORCJI

ZIEMNIAKI MŁODE ŚWIEŻE BIO | Warzywa, owoce przetwory \ Świeże \ Warzywa -  SwiezeNaTalerze.pl

1 kg ziemniaków 
Sadzenie pomidorów – jak, kiedy i gdzie sadzić? | Weź to na warsztat
1,5 kg pomidorów
PAPRYKA CZERWONA QUATRO - ODMIANA GRUNTOWA 7041567606 - Allegro.pl
2 większe papryki
Bakłażan – jak się za niego zabrać? - Kobieta w INTERIA.PL
2 większe bakłażany
Odmiany cebuli - jak kroić cebulę - Porady kulinarne - Polki.pl
1 cebula
Czosnek - BetaMed S.A.
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek – czy jest zdrowa? - Poradnik Apteki Gemini
10 łyżek oliwy extra vergine

zioła: 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie - odzywianie.info.pl 
 2 liście laurowe, 
OREGANO SYBERYJSKIE ZBIÓR AŻ DO ZIMY PRODUCENT 9968797727 - Allegro.pl 
1 gałązka świeżego oregano, 
Tymianek cięty 100g - Zioła, Zioła i kiełki - zakupy online 
2 gałązki świeżego tymianku
 

 JAK ZROBIĆ? JA TO ROBIĘ TAK

 


Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm plastry. 
Posypać z dwóch stron solą morską (użyć ok. 2/3 łyżki soli) i odłożyć na ręczniki papierowe na ok. 20 minut. Powinny w tym czasie stracić goryczkę.
Ziemniaki obrać i pokroić na 1/2 cm plasterki. 
Na dużej patelni obsmażać partiami, na 2 łyżkach oliwy, plasterki ziemniaków po około 10 minut z każdej strony lub na złoty kolor. W razie potrzeby uzupełniać oliwę.
Obsmażone ziemniaki układać na dnie żaroodpornej formy, doprawić je solą morską.
W międzyczasie sparzyć skórki pomidorów i obrać je. Pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić przez ok. 5 - 7 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, dodać czosnek pokrojony na plasterki oraz oregano, tymianek i liście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, aż sos się zredukuje.
Papryki umyć, pokroić na ok. 7 mm plasterki i na oliwie obsmażyć je z każdej strony po około 5 minut. 
Położyć na ziemniakach w formie i delikatnie posolić.
W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. 
Bakłażany ułożyć na papryce.
Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez 30 minut. 
Odczekać kilka minut przed nałożeniem porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz