POTRZEBUJEMY NA 6 PORCJI
1 kg ziemniaków
1,5 kg pomidorów
2 większe papryki
2 większe bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 łyżek oliwy extra vergine
zioła:
2 liście laurowe,
1 gałązka świeżego oregano,
2 gałązki świeżego tymianku
JAK ZROBIĆ? JA TO ROBIĘ TAK
Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm plastry.
Posypać z dwóch stron solą
morską (użyć ok. 2/3 łyżki soli) i odłożyć na ręczniki papierowe na ok.
20 minut. Powinny w tym czasie stracić goryczkę.
Ziemniaki obrać i pokroić na 1/2 cm plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić na 1/2 cm plasterki.
Na dużej patelni
obsmażać partiami, na 2 łyżkach oliwy, plasterki ziemniaków po około 10
minut z każdej strony lub na złoty kolor. W razie potrzeby uzupełniać
oliwę.
Obsmażone ziemniaki układać na dnie żaroodpornej formy, doprawić je solą morską.
W międzyczasie sparzyć skórki pomidorów i obrać je. Pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić przez ok. 5 - 7 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, dodać czosnek pokrojony na plasterki oraz oregano, tymianek i liście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, aż sos się zredukuje.
Papryki umyć, pokroić na ok. 7 mm plasterki i na oliwie obsmażyć je z każdej strony po około 5 minut.
Obsmażone ziemniaki układać na dnie żaroodpornej formy, doprawić je solą morską.
W międzyczasie sparzyć skórki pomidorów i obrać je. Pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić przez ok. 5 - 7 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, dodać czosnek pokrojony na plasterki oraz oregano, tymianek i liście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, aż sos się zredukuje.
Papryki umyć, pokroić na ok. 7 mm plasterki i na oliwie obsmażyć je z każdej strony po około 5 minut.
Położyć na ziemniakach w formie i
delikatnie posolić.
W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Bakłażany ułożyć
na papryce.
Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę.
Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez 30 minut.
Odczekać kilka minut przed nałożeniem porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz