BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
4 buraki czerwone
3 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
2 kwaśne jabłka
1 ogórek małosolny
1 łyżeczka soli
1 szczypta białego pieprzu
Sos:
200 ml śmietanki kremówki (do ubicia)
1 łyżeczka octu
2 łyżki soku z octowych buraków
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
i białego pieprzu
JA TO ROBIĘ TAK
Gotuję oddzielnie buraki, marchew i ziemniaki. Po ugotowaniu schłodzam i obieram warzywa. Warzywa kroję w kostkę. Podobnie kroję w kostkę ogórki i obrane jabłka. Cebulę drobno siekam. Wszystko układam na półmisku warstwami. Pomiędzy warstwami posypuję solą i białym pieprzem.
Warzywa można układać wertykalnie lub horyzontalnie (zależy czy półmisek, czy miska), ale zawsze tak, żeby z obu stron były buraki. Można też po prostu wymieszać.
Ubijam śmietanę na krem i doprawiam. Sos podaję w osobnym naczyniu. Sałatkę rosolli można traktować jako dodatek do solonych śledzi. Można również śledzie pokrojone w kosteczkę dodać do sałatki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz