Ostrzeżenie - Jest to potrawa niezwykle ciężka, wymagająca olbrzymiego apetytu i zdrowia.
1,5 kg udźca wołowego (bez kości)
2 golonki wieprzowe
1 łyżeczka tłuszczu
4 większe cebule
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki papryki
3 liście laurowe
1 miesiąc mielonego pieprzu
1 miesiąc kruszony majeranek
1 łyżeczka soli
2 dl wytrawnego czerwonego wina
2 zielone papryki
2 pomidory
papryczki chili do smaku
Przygotowanie:
Mięso wołowe myjemy, wszelkie kawałki tłuszczu są usuwamy, a następnie kroimy w mniejsze kostki.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na tłuszczu, zdjąć z ognia i dodać czosnek, posiekaną paprykę i pomidory, przyprawy, mięso, dobrze wymieszać, następnie wlać czerwone wino i tyle wody, aby przykryło mięso.
Golonkę
gotujemy w osolonej wodzie identycznie jak w Polsce. Po ugotowaniu
mięso oddzielamy od kości. Porcjujemy na dosyć duże kawałki i dodajemy
do wołowiny.
Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając od czasu do czasu na małym ogniu lub potrząsając kociołkiem przez około 2,5 do 3 godzin.
Tymczasem smakujemy, jeśli wymaga posolenia. Jeśli nie używamy pokrywki, wygotowany sos zastępujemy odrobiną wody. Gdy składniki zostaną ugotowane do miękkości, a gulasz będzie lekko gęsty i wystarczająco lepki, dobrze jest mieszać częściej, aby nie przywierał do dna patelni. Jako dodatek podajemy kluseczki i pikle w dobrym węgierskim stylu, ale wszystko inne też pasuje do Twojego gustu! Tak jak lubisz.
Smacznego!
Wskazówka:
Galuszki, tak jak to robię: Do miski przesiewam 60-70 dkg zwykłej mąki, dodaję 6 jajek i 1 łyżeczkę soli, dobrze wybijam ciasto. Do wrzącej wody wrzucam 1 łyżeczkę soli, wlewam na nią 6-7 cl oleju i wrzucam łyżeczką bardzo małe kawałeczki ciasta (wielkości paznokcia) , ale często mieszam żeby się nie sklejały. Po ugotowaniu spłukuję raz zimną wodą i pozostawiam na sicie przez pół minuty. Wkładam go do naczynia do serwowania i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz