Translate

sobota, 11 grudnia 2021

#244 - POSIŁEK SMAKOSZA - GOLONKA PO WĘGIERSKU Z PÖRKÖLTEM

A hortobágyi bográcsgyulyás

 Ostrzeżenie - Jest to potrawa niezwykle ciężka, wymagająca olbrzymiego apetytu i zdrowia.

1,5 kg udźca wołowego (bez kości)  Czym się kierować w wyborze mięsa na steki? - NaWidelcu

2 golonki wieprzowe  Golonka wieprzowa | Sklep Mięsny Kowalczyk

1 łyżeczka tłuszczu  DIETA: Ile kalorii ma Smalec? Sekrety liczenia kalorii

4 większe cebule 6 doskonałych sposobów na wykorzystanie cebuli - Porady w INTERIA.PL

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku Czosnek - jak go jeść, aby najlepiej skorzystać z jego właściwości?

2 łyżeczki papryki  Papryka czerwona - słodka - mielona - Aromatika

3 liście laurowe  liść laurowy majeranek pieprz przyprawy

1 miesiąc mielonego pieprzu pieprz ziarnisty, pieprz czarny ziarnisty

1 miesiąc kruszony majeranek  Majeranek - otarty - na katar i kaszel - Aromatika

1 łyżeczka soli Sól: właściwości zdrowotne. Sól a leczenie chorób dróg oddechowych - blog -  Kopalnia Soli „Wieliczka”

2 dl wytrawnego czerwonego wina  Egri Bikaver | Wszystko na temat win!

2 zielone papryki Papryka zielona 500g | Zakupy z dostawą do domu Poznań

2 pomidory Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie i polecane przepisy. Czy pomidor  jest zdrowy? 

papryczki chili do smaku Chilly Long at Best Price in Ernakulam, Kerala | WATHEEN HOUSE OF DRY  FRUITS & NUTS

 

 

 

Przygotowanie:

Mięso wołowe myjemy, wszelkie kawałki tłuszczu są usuwamy, a następnie kroimy w mniejsze kostki.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na tłuszczu, zdjąć z ognia i dodać czosnek, posiekaną paprykę i pomidory, przyprawy, mięso, dobrze wymieszać, następnie wlać czerwone wino i tyle wody, aby przykryło mięso. 

Golonkę gotujemy w osolonej wodzie identycznie jak w Polsce. Po ugotowaniu mięso oddzielamy od kości. Porcjujemy na dosyć duże kawałki i dodajemy do wołowiny.

Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając od czasu do czasu na małym ogniu lub potrząsając kociołkiem przez około 2,5 do 3 godzin. 

Tymczasem smakujemy, jeśli wymaga posolenia. Jeśli nie używamy pokrywki, wygotowany sos zastępujemy odrobiną wody. Gdy składniki zostaną ugotowane do miękkości, a gulasz będzie lekko gęsty i wystarczająco lepki, dobrze jest mieszać częściej, aby nie przywierał do dna patelni. Jako dodatek podajemy kluseczki i pikle w dobrym węgierskim stylu, ale wszystko inne też pasuje do Twojego gustu! Tak jak lubisz.

 Smacznego! 

Wskazówka: 

Galuszki, tak jak to robię: Do miski przesiewam 60-70 dkg zwykłej mąki, dodaję 6 jajek i 1 łyżeczkę soli, dobrze wybijam ciasto. Do wrzącej wody wrzucam 1 łyżeczkę soli, wlewam na nią 6-7 cl oleju i wrzucam łyżeczką bardzo małe kawałeczki ciasta (wielkości paznokcia) , ale często mieszam żeby się nie sklejały. Po ugotowaniu spłukuję raz zimną wodą i pozostawiam na sicie przez pół minuty. Wkładam go do naczynia do serwowania i gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz