Translate

sobota, 11 grudnia 2021

#243 - POSIŁEK SMAKOSZA - WĘGIERSKA ZIMOWA BIESIADA CZYLI PRAWDZIWY PÖRKÖLT

 




3 kg wołowiny Mięso Wołowe Na Rolady 600g/szt. - Janas - sklep internetowy

5 średnich głów cebuli 6 doskonałych sposobów na wykorzystanie cebuli - Porady w INTERIA.PL

20 dkg smalcu lub boczku wędzonego Przepis na Boczek wędzony i podpiekany w piekarniku - Domowe wyroby.Coś do  chleba i talerza. - KatalogSmaków.pl

2 mniejsze pomidory  Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie i polecane przepisy. Czy pomidor  jest zdrowy?

3-4 zielone papryki Papryka zielona 500g | Zakupy z dostawą do domu Poznań

3 ząbki czosnku  Czosnek - jak go jeść, aby najlepiej skorzystać z jego właściwości?

3 łyżki ostrej papryki Papryka czerwona - słodka - mielona - Aromatika

1 łyżka papryki wędzonej Papryka słodka wędzona 100g - Przyprawy naturalne - Robimy Wędliny

1 łyżeczka kminku  KMINEK ZIARNO -1KG

2 łyżeczki majeranku  Majeranek - otarty - na katar i kaszel - Aromatika

4-5 ziaren jagód jałowca  Jałowiec ziarno 1 kg - Przyprawy naturalne - Robimy Wędliny

4 liście laurowe  liść laurowy majeranek pieprz przyprawy

1 łyżeczka dżemu jagodowego   Dżem jagodowy niskosłodzony - Czytamy Etykiety - Analiza etykiet produktów  spożywczych i kosmetycznych

1 butelka wytrawnego, mocnego czerwonego wina Egri Bikaver | Wszystko na temat win!

 

 Teraz będzie trochę pracy. Jeśli jednak zrobimy wszystko dokładnie efekt powinien być wspaniały.

Oczyszczone z żyłek mięso kroimy w drobną kostkę.  

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Posiekać paprykę i pomidory. Wyciśnij czosnek.  

Jeśli używamy boczku wędzonego, smażymy tłuszcz, a następnie wyjmujemy z patelni kawałki boczku (są tacy, którzy go w nim zostawiają,ale mnie to przeszkadza). 

Cebulę podsmażamy na tłuszczu, następnie gdy mięso jest już prawie szkliste dodajemy ją, następnie smażymy wszystkie boki na dużym ogniu. Trzeba co jakiś czas mieszać i uważać, aby go nie przypalić. Zgaśmy płomień  i dodaj paprykę w proszku rozmieszaną z wodą. Papryka bez wody wsypana na gorący tłuszcz skarmelizuje się i potrawa będzie gorzka.

Dodaj również paprykę i pomidory, wymieszaj i dopraw. 

Dodaj liść laurowy, majeranek, kminek, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu. Gdy płyn się skończy, uzupełnij wodą lub winem. (Zamieniłem go tylko na wino, ale spokojnie można go polać wodą i winem). 

Gdy mięso zmięknie (około 2-3 godzin w zależności od wieku), można również dodać jagody jałowca. Niewielką łyżką wycisnąć 4-5 ziaren jagód, a następnie dodać do gulaszu. Potem dodajemy dżem jagodowy. Tylko dżem a nie jakiś koncentrat. Nawiasem mówiąc, dotyczy to również wina, używaj tylko wina, które z przyjemnością pijesz. Gotuj około 10 minut, a następnie wyłącz płomień. Podawać z kluskami i piklami. No i z czerwonym wytrawnym winem.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz