BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
50 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka smalcu z gęsi (wegetarianie mogą wziąć olej kokosowy rafinowany)
1 mała papryka słodka
1 mały pomidor
1-2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka soli
1 duża szczypta pieprzu
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
Natka pietruszki
Jak przygotować? Ja robię tak.
Warzywa należy bardzo dokładnie oczyścić.
Cebulę pokroić w większą kostkę, paprykę w drobną, pieczarki w cienkie półpierścienie, a pomidory w większe kawałki.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania szklistej warstwy, następnie dodać paprykę i pomidory, podsmażyć razem kilka minut, po czym wsypać pieczarki.
Doprawić przyprawami i dodać 0,5 dl wody.
Gotować pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie. Dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.
Jeśli są jeszcze przykryte wodą, zdjąć pokrywkę i pozwolić jej trochę odparować. Ma być płynne ale nie rzadkie.
Podawać z ciepłymi galuszkami,
innymi kluseczkami lub makaronem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz