Translate

sobota, 11 grudnia 2021

#241 - POSIŁEK SMAKOSZA - Węgierski Főzelék

Főzelék | Traditional Stew From Hungary | TasteAtlas 

   BĘDZIEMY POTRZEBOWALI 

1 kg zielonego groszku Surowy zielony groszek | WP abcZdrowie

5 dl mleka  Mleko – Wikipedia, wolna encyklopedia

1 bukiet zielonej pietruszki  Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki  pietruszki

2-3 łyżki mąki    Mąka pszenna – właściwości, skład i rodzaje mąki pszennej

trochę cukru Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity | Kreatywna.pl

Sól  Sól kuchenna – Wikipedia, wolna encyklopedia

pieprz  pieprz ziarnisty, pieprz czarny ziarnisty

olej  z pestek winogron Olej z pestek winogron rafinowany - Oleofarm24

 

 

 

 A JA TO ROBIĘ TAK

Gotuję zielony groszek, dodając trochę oleju do wody. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie doprawiamy, dosładzamy, dodajemy posiekaną zieleninę. Gdy zmiękną i nie będzie pod nimi dużo wody, posypujemy je mąką, mieszamy. Powoli dodajemy mleko. Na koniec należy zagotować, ewentualnie doprawić. Można podawać z grzankami lub jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz