POTRZEBUJEMY
Na ciasto:
1 ⅔ szklanki (4 dl) wody
3 szklanki (7 dl) żytniej mąki
1 ¼ filiżanek (3 dl) mąki orkiszowej
4 łyżki (50 gr) masła
2 łyżeczki soli
1 łyżka soli
Na nadzienie
800 gr małej ryby (sielawa, okoń)
200 gr boczku
pieprz
śmietana
cebula1 łyżka soli
JAK ZROBIĆ?
Oczyść rybę i dobrze odcedź.
Przygotuj ciasto.
Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj je do wody.
Dodaj miękkie masło i zagnieć jędrne ciasto.
Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto o grubości około 1 cm (środek skórki powinien być grubszy niż brzegi).
Środek posyp mąką żytnią.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą. Następnie zmiel mięso, mieszając rybę ze smażoną cebulą i boczkiem. Część rybek odłóż. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.
Ułóż zmieloną rybę, sól i wieprzowinę warstwami na środku ciasta. W środku umieść całe odłożone rybki.
Podnieś brzegi i szczelnie zamknij szew wodą i mąką. Uformuj w okrągły kształt. Ułóż ciasto szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 200°C, aż skórka nabierze brązowawego koloru.
Zawiń ciasto w folię, obniż ogień do 200°C i piecz jeszcze przez około 5— 6 godzin.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryj ręcznikiem kuchennym, aby zmiękczyć skórkę.
UWAGA
„Nieotwarte Kalakukko wytrzyma długo i można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, co w dawnych czasach czyniło z niego idealne danie na długie podróże”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz