Translate

czwartek, 2 grudnia 2021

#230 - POSIŁEK SMAKOSZA - KALAKUKKO Przysmak z Finlandii

 

 

 Ahvenkukko is Kalakukko with Perch instead of Vendace inside.

 

 

 

 

 

 

 

 POTRZEBUJEMY

Na ciasto: 

1 ⅔ szklanki (4 dl) wodyAnaliza składu wody butelkowanej

3 szklanki (7 dl) żytniej mąki To ta! Mąka żytnia razowa typ 2000 1 kg - Zakupy online z dostawą do domu -  Carrefour.pl

1 ¼ filiżanek (3 dl) mąki orkiszowejMąka Orkiszowa Jasna typ 650 1kg - ePiekarz

4 łyżki (50 gr) masła Klarowanie masła - przepis krok po kroku | ArtKulinaria

2 łyżeczki soli 

 1 łyżka soliSól epsom w oczyszczaniu organizmu - zastosowanie | TVN Zdrowie

 

 

Na nadzienie

800 gr małej ryby (sielawa, okoń) Okoń - Perca fluviatilis Smaki Kaszub - Sielawa zwana kaszubską morënką | Winiary

200 gr boczku Szynka ala bekon - Buczer Sklep z Wołowiną

pieprzPieprz czarny świeżo mielony 50g| Sadowniczy.pl

śmietanaŚmietana – Wikipedia, wolna encyklopedia

cebulaCebula biała kg – Społem

 1 łyżka soliSól epsom w oczyszczaniu organizmu - zastosowanie | TVN Zdrowie

 

JAK ZROBIĆ?

Oczyść rybę i dobrze odcedź. 

Przygotuj ciasto. 

Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj je do wody. 

Dodaj miękkie masło i zagnieć jędrne ciasto. 

Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto  o grubości około 1 cm (środek skórki powinien być grubszy niż brzegi). 

Środek posyp mąką żytnią. 

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą. Następnie zmiel mięso, mieszając rybę ze smażoną cebulą i boczkiem. Część rybek odłóż. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

Ułóż zmieloną rybę, sól i wieprzowinę warstwami na środku ciasta. W środku umieść całe odłożone rybki.

Podnieś brzegi i szczelnie zamknij szew wodą i mąką. Uformuj w okrągły kształt. Ułóż ciasto szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piecz w temperaturze 200°C, aż skórka nabierze brązowawego koloru. 

Zawiń ciasto w folię, obniż ogień do 200°C i piecz jeszcze przez około 5— 6 godzin. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryj ręcznikiem kuchennym, aby zmiękczyć skórkę.

UWAGA

 „Nieotwarte Kalakukko wytrzyma długo i można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, co w dawnych czasach czyniło z niego idealne danie na długie podróże”. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz