PAPET VAUDOIS - KUCHNIA SZWAJCARSKA
POTRZEBUJEMY
250 g Ziemniaków
500 g porów
1 cebula
2 dl białego wytrawnego wina
1 łyżkę masła sklarowanego
200 ml bulionu / może być vege lub tradycyjny
1-2 łyżki śmietany 18%
sól
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
gałka muszkatałowa (dowolnie)
natka pietruszki
250 g kiełbasy typu Waadtländer Saucissons / może być inna tłusta
JA TO ROBIĘ TAK
- ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę
- pora myję, kroję w półksiężyce
- na dużej patelni rozgrzewam masło
- dodaję ziemniaki i pora
- lekko podsmażam, dodaję bulion, śmietanę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz
- gdy ziemniaki robią się miękkie dodaję wino i doprawiam solą i gałką muszkatałową (dowolnie) - gotuję do miękkości
- w międzyczasie gotuję we wrzątku kiełbasę
- wykładam na półmisek posypuję natką pietruszki a na wierzch układam pokrojoną w plastry kielbasę
- podaję z białym wytrawnym winem
JEŚLI POSZUKUJECIE INFORMACJI O KONKRETNYM MODELU SAMOCHODU ZAPRASZAM DO BIBLIOTEKI MĘSKIEGO BIGOSU. SĄ TAM LINKI DO WSZYSTKICH OPUBLIKOWANYCH FELIETONÓW A TAKŻE INFO O PLANOWANYCH W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI. JEŚLI NIE ZNALEŹLIŚCIE INTERESUJĄCEGO WAS MODELU TO PROSZĘ NAPISZCIE DO MNIE A JA POSTARAM SIĘ SPEŁNIĆ WASZE ŻYCZENIE.
https://meskibigos.blogspot.com/2022/05/biblioteka-meskiego-bigosu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz