Ta rzadko spotykana na naszych stołach zupa zasługuje na dużo więcej uwagi z naszej strony. Jest smaczna, pożywna, można na jej bazie tworzyć wiele wariacji. Jest przy tym niezwykle wykwintna.
Potrzebujemy:
- 2 małe cebule lub 1 większa
- 1 ząbek czosnku
- 40g klarowanego masła
- 40g mąki orkiszowej nr 630
- 125ml białego wina
- 800ml bulionu wegetariańskiego
- 200 ml śmietany,
- 100g startego sera
(Bergkäse -górskiego, średnio dojrzałego,
- 100 Butterkäse, czyli sera łagodnego, tłustego bez silnego aromatu)
- sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa
- Robimy to tak:
- W garnku roztapiamy masło klarowane, dadajemy cebulę i czosnek pokrojony w kostkę i zarumieniamy.
- Mąkę przesiewamy
- Wsypujemy mąkę, mieszamy kilka razy, następnie dodajemy
białe wino, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na minutę.
- Dodajemy bulion oraz śmietanę i gotujemy koło 15 minut.
- Następnie dodajemy, uprzednio starte sery, cały czas delikatnie mieszając zupę.
- Gdy cały ser się roztopi, wszystko blendujemy. Solimy i dodajemy gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku.
- Do zupy można dodać według uznania małe różyczki ugotowanego brokuła, kawałeczki pieczonego mięsa, posiekane orzechy laskowe, szczypiorek, białego pora itd.
JEŚLI POSZUKUJECIE INFORMACJI O KONKRETNYM MODELU SAMOCHODU, CHCECIE POZNAĆ TAJEMNICE ZACHODNIOPOMORSKICH MIAST I WSI ZAPRASZAM DO BIBLIOTEKI MĘSKIEGO BIGOSU. SĄ TAM LINKI DO WSZYSTKICH OPUBLIKOWANYCH FELIETONÓW A TAKŻE INFO O PLANOWANYCH W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI. JEŚLI NIE ZNALEŹLIŚCIE INTERESUJĄCEGO WAS MODELU TO PROSZĘ NAPISZCIE DO MNIE A JA POSTARAM SIĘ SPEŁNIĆ WASZE ŻYCZENIE. W BIBLIOTECE ZNAJDZIECIE TEŻ LINKI O TEMATYCE INNEJ NIŻ MOTORYZACJA. ZDROWIE, PODRÓŻE, DOBRA KUCHNIA TO TYLKO KILKA Z NICH. ZAPRASZAM
https://meskibigos.blogspot.com/2022/05/biblioteka-meskiego-bigosu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz