Translate

czwartek, 2 lutego 2023

#390 - POSIŁEK SMAKOSZA - Meksykańska sałatka z tuńczyka (przepis rodem z Czech i Słowacji)

 Tuniakový šalát - Mexico (fotorecept) 

Będąc ostatnio w Czechach w jednej z małych restauracyjek w Mikulovie niedaleko austriackiej granicy dostałem do zjedzenia Meksykańską sałatkę z tuńczyka. Muszę przyznać że była bardzo smaczna a w połączeniu z dobrym czeskim piwem, swietnym domowym chlebem i cudnym widokiem na Mikulovski zamek biskupi, miałem ucztę kulinarną i estetyczną.



 

Po powrocie do domu postanowiłem odtworzyć tą sałatkę by czasami móc ją przyrządzić sobie w domowym zaciszu. Oczywiście nie pomyślałem wcześniej zapytać kucharza. No cóż, jak zwykle z pomocą przyszli moi czescy przyjaciele, którzy podesłali mi link do strony z tym przepisem. Szczególnie dziękuję tu Dagmar i jej siostrze Jirinie z Brna. Link do tej strony znajdziecie na dole w bibliografi. Osobiście muszę ich polecić wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej ale też takiej z drugiego końca świata.

Będziemy potrzebowali: 

2x125 g tuńczyka w sosie własnym  

Papryka zielona, czerwona, żółta, pomarańczowa, biała - słodka, pokrojona na małe kawałeczki. (im więcej kolorów tym ładnej wygląda)

 

Jedna papryczka ostra Jalapeno. Można użyć chilly lub bułgarską czuszkę. 

 Tuniakový šalát - Mexico (fotorecept) - obrázok 3

Średnia cebula - dowolna według preferencji

Cebula a wątroba - jakie ma właściwości? Jak ją stosować? - Recepta.pl 


Czosnek - dowolna ilość ząbków ale trzeba uważać by nie przesadzić, Nadmiar czosnku może stłumić wszystkie inne smaki a wtedy będziemy mieli sałatkę czosnkową. 


 Czosnek - 100% Natury 

425 g czerwone fasoli Red Kidney z puszki.

 Kidney Beans: Benefits, Nutrition, Recipes & Side Effects - HealthifyMe  

 Zielony groszek z puszki.

 Zielony groszek - moc witamin oraz wielu minerałów | Proste Historie 

Kukurydza konserwowa. 

 Dawtona Kukurydza słodka konserwowa 400 g 

Oliwa z oliwek. 

 Oliwa z Oliwek EXTRA VIRGIN, Olivi 5000 ml (5L)


No a teraz jak to robimy?

  • Posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem kilku łyżek sosu z tuńczyka.
  • Gdy cebulka się lekko zeszkli dodajemy posiekane kolorowe słodkie papryki. Dusimy niezbyt długo, tak by papryka pozostała chrupka.
  • Dodajemy ostrą papryczkę - wg uznania.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę i zielony groszek. Lekko mieszamy.
  •  Na wierzch wykładamy tuńczyka z puszki. 
  • Dwie łyżki sosu z tuńczyka mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Otrzymany sos lekko podgrzewamy. Całość polewamy ciepłym sosem.
  • Podajemy z dobrym domowym pieczywem lub ryżem. Sałatka ta jest świetnym dodatkiem do piwa. 




BIBLIOGRAFIA

https://www.receptnajedlo.sk/mexick%C3%BD+sal%C3%A1t+recept 

https://varecha.pravda.sk/ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz