Będąc ostatnio w Czechach w jednej z małych restauracyjek w Mikulovie niedaleko austriackiej granicy dostałem do zjedzenia Meksykańską sałatkę z tuńczyka. Muszę przyznać że była bardzo smaczna a w połączeniu z dobrym czeskim piwem, swietnym domowym chlebem i cudnym widokiem na Mikulovski zamek biskupi, miałem ucztę kulinarną i estetyczną.
Po powrocie do domu postanowiłem odtworzyć tą sałatkę by czasami móc ją przyrządzić sobie w domowym zaciszu. Oczywiście nie pomyślałem wcześniej zapytać kucharza. No cóż, jak zwykle z pomocą przyszli moi czescy przyjaciele, którzy podesłali mi link do strony z tym przepisem. Szczególnie dziękuję tu Dagmar i jej siostrze Jirinie z Brna. Link do tej strony znajdziecie na dole w bibliografi. Osobiście muszę ich polecić wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej ale też takiej z drugiego końca świata.
Będziemy potrzebowali:
2x125 g tuńczyka w sosie własnym
Papryka zielona, czerwona, żółta, pomarańczowa, biała - słodka, pokrojona na małe kawałeczki. (im więcej kolorów tym ładnej wygląda)
Jedna papryczka ostra Jalapeno. Można użyć chilly lub bułgarską czuszkę.
Średnia cebula - dowolna według preferencji
Czosnek - dowolna ilość ząbków ale trzeba uważać by nie przesadzić, Nadmiar czosnku może stłumić wszystkie inne smaki a wtedy będziemy mieli sałatkę czosnkową.
425 g czerwone fasoli Red Kidney z puszki.
Zielony groszek z puszki.
Kukurydza konserwowa.
Oliwa z oliwek.
No a teraz jak to robimy?
- Posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem kilku łyżek sosu z tuńczyka.
- Gdy cebulka się lekko zeszkli dodajemy posiekane kolorowe słodkie papryki. Dusimy niezbyt długo, tak by papryka pozostała chrupka.
- Dodajemy ostrą papryczkę - wg uznania.
- Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę i zielony groszek. Lekko mieszamy.
- Na wierzch wykładamy tuńczyka z puszki.
- Dwie łyżki sosu z tuńczyka mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Otrzymany sos lekko podgrzewamy. Całość polewamy ciepłym sosem.
- Podajemy z dobrym domowym pieczywem lub ryżem. Sałatka ta jest świetnym dodatkiem do piwa.
BIBLIOGRAFIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz