No tak. Niektórzy z nas wypatrują już wiosny.W mediach pojawiają się zajawki o tym że bociany z Południowej Afryki już wyruszyły w drogę, by za niedługo zadomowić się w swych starych domostwach na Polskich wsiach. Niestety za oknami chłód, gdzie nie gdzie śnieg ale niektórym marzy się Wielkanoc i wielkanocna wyżerka. Niestety w polskim wydaniu wielkanocne posiłki są raczej ciężkie, trudno strawne i raczej niezbyt zdrowe.
Kiedyś podczas pobytu w Danii poczęstowano mnie tradycyjną duńską potrawą wielkanocną. Jakże inną od tego co serwowane jest na świąteczny stół w Polsce. Nazywa się STEGTE SILK co można przetłumaczyć jako SMAŻONY JEDWAB.
Jest to smażony śledź w glazurze octowej. Jest naprawdę pyszny na chlebie żytnim z krążkami cebulowymi, pokrojonymi w kostkę jabłkami i odrobiną trybuli. Danie należy przygotować na kilka dni przed podaniem, ponieważ pyszne smażone śledzie będą jeszcze lepsze, jeśli pozwolimy im wydobyć smak z dodanych przypraw. Smażony śledź w occie to klasyka w okresie świątecznym na świąteczny obiad i na wielkanocny stół.
BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
- 500 g filetu śledziowego
- 0,5 drobno starta skórka ekologicznej cytryny,
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka kopru, może być suszony
- 1 dl mąki żytniej
- 4 dl octu jabłkowego
- 400 g cukru
- 1 dl musu jabłkowego
- 1 l wody mineralnej
- 5 całych goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła, do smażenia
- sól
- pieprz czarny, świeżo zmielony 1 Podajemy z ciemnym chleb żytnim, masłem oczywiście świeżym i najlepej duńskim do chleba. Dodatkowo z czerwoną cebulą,pkrojoną w krążki i jabłkiem pokrojonym w kostkę. To wszystko posypujemy garścią trybuli.
Ja to robię tak
Możemy je również podawać do młodych gotowanych ziemniaków. Bardzo do tej potrawy smakuje dobre duńskie piwo a nawet kieliszeczek dobrej duńskiej Akvavity
BIBLIOGRAFIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz