Translate

wtorek, 7 lutego 2023

#392 - POSIŁEK SMAKOSZA - Sultan pilavı

 

Posiłek który widzicie na tej fotografii, a właściwie przepis nie niego pochodzi z Turcji. Może, podobnie jak wiele prostych dań z Azji nie ma wyglądu, lecz zaręczam Wam że jest pyszny. Może zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta a miłośników kuchni orientalnej na pewno usatysfakcjonuje.  Pomimo iż w nazwie ma słowo PILAVI jest to potrawa wegetariańska. 

 

BĘDZIEMY POTRZEBOWALI

  • 5-6 porów - tylko biała część  Por - Wartości odżywcze, lecznicze, przeciwwskazania, odmiany - jak  podawać? - GubimyKilogramy.pl    
  • 2-3 średnie marchewki Marchewka z dostawą do domu | Tylko Zdrowe Produkty 
  • 0,5 szklanki krótkiego ryżu  Ryż do sushi niejedno ma imię - House of Asia 
  • 1 łyżka stołowa ostrej pasty z papryki Asian Red Chili Paste Recipe (Plain + With Seasoning) - Whiskaffair 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry Thai Red Curry Paste Recipe - Chili Pepper Madness 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • pieprz czarny mielony
  • sól   
  • 3-4 szklanki wody             
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek

 

 

 JA TO ROBIĘ TAK

 

Pory czyścimy, płuczemy i kroimy w krążki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w pół krążki grubości około 0,5 cz.

 Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, mocno podgrzewamy a następnie wrzucamy pora. Ciągle mieszamy. Gdy się zeszkli dodajemy marchewkę i dalej dusimy mieszając. 

Ryż płuczemy a następnie zalewamy szklanką wody. 

Gdy marchewka zacznie robić się lekko miękka, dodajemy pastę z papryki, curry i kumin. Całość mieszamy i dodajemy ryż razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą, pieprzem. 

Gdy ryż zacznie wchłaniać wodę, wlewamy jeszcze 3 szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień na minimalny. Od czasu do czasu mieszamy. 

Dusimy około 30 minut tak by prawie cała woda została wchłonięta.

 

Podajemy z sałatką z czerwonych rzodkiewek ze szczypiorkiem w jogurcie doprawionym solą, cukrem, pieprzem i octem jabłkowym oraz medalionami z ryby. Ja użyłem medalionów z miruny, panierowanych  w panierce z mąki żytniej, ziemniaczanej, soli, pieprzu i papryki.

 

SMACZNEGO

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz