Posiłek który widzicie na tej fotografii, a właściwie przepis nie niego pochodzi z Turcji. Może, podobnie jak wiele prostych dań z Azji nie ma wyglądu, lecz zaręczam Wam że jest pyszny. Może zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta a miłośników kuchni orientalnej na pewno usatysfakcjonuje. Pomimo iż w nazwie ma słowo PILAVI jest to potrawa wegetariańska.
BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
- 5-6 porów - tylko biała część
- 2-3 średnie marchewki
- 0,5 szklanki krótkiego ryżu
- 1 łyżka stołowa ostrej pasty z papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- pieprz czarny mielony
- sól
- 3-4 szklanki wody
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
JA TO ROBIĘ TAK
Pory czyścimy, płuczemy i kroimy w krążki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w pół krążki grubości około 0,5 cz.
Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, mocno podgrzewamy a następnie wrzucamy pora. Ciągle mieszamy. Gdy się zeszkli dodajemy marchewkę i dalej dusimy mieszając.
Ryż płuczemy a następnie zalewamy szklanką wody.
Gdy marchewka zacznie robić się lekko miękka, dodajemy pastę z papryki, curry i kumin. Całość mieszamy i dodajemy ryż razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą, pieprzem.
Gdy ryż zacznie wchłaniać wodę, wlewamy jeszcze 3 szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień na minimalny. Od czasu do czasu mieszamy.
Dusimy około 30 minut tak by prawie cała woda została wchłonięta.
Podajemy z sałatką z czerwonych rzodkiewek ze szczypiorkiem w jogurcie doprawionym solą, cukrem, pieprzem i octem jabłkowym oraz medalionami z ryby. Ja użyłem medalionów z miruny, panierowanych w panierce z mąki żytniej, ziemniaczanej, soli, pieprzu i papryki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz