Translate

piątek, 17 marca 2023

#399 - POSIŁEK SMAKOSZA - SOPA DE CARACOL

 Sopa de caracol, receta mexicana de pasta caldosa, fácil 


Ta honduraska zupa z owoców morza jest jedną z najpopularniejszych potraw narodowych w Hondurasie i wydaje się, że wszyscy ją lubią. To, co odróżnia ją od innych zup z owoców morza, to mleko kokosowe, składnik, który nie jest tak powszechny w podobnych zupach. Ten przepis na sopa de caracol jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a miejscowi są bardzo dumni z tego autentycznego honduraskiego dania. Oczywiście każdy powie, że jego wersja honduraskiej zupy z owoców morza jest najlepsza, a co drugi dom ma ten sekretny składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowe i niepowtarzalne. 

POTRZEBUJEMY

 

Małże 1 kg dowolne, mogą być mrożone

2 puszki mleka kokosowego  Mleczko Kokosowe w Puszce BIO 400ml - Real Thai

3 zielone banany pokrojone w plasterki Floristik24 Baby Banana Perennial Artificial Green 13cm

3 marchewki, pokrojone

2 funty manioku (maniok), pokrojone w plastry  Maniok - właściwości odżywcze, zastosowanie

3 ząbki czosnku, zmiażdżone  10 powodów, dla których warto spożywać czosnek! - Blog - Oleofarm24

2 duże białe cebule, posiekane  Cebula biała słodka hiszpańska bez GMO Allium cepa White Sweet Spanish

1 małe zielone chillyChilli Zielone Świeże 10g [PRODUKT ROZWAŻANY] :: Masala - Smaki Świata

 Masło Masło osełka - zdrowa żywność od rolników - sklep LokalnyRolnik.pl 

Bulion lub kostka rosołowa Domowy bulion warzywny - NaszPrzepis - sprawdzone przepisy 

Olej Annato Naturalny, silny antyoksydant – olejek roucou dla włosów 

Kolendra Kolendra w doniczce 1 sztuka | Zakupy z dostawą do domu Poznań 

Culantro (kolendra meksykańska) What is Culantro: how to use and where to find this Caribbean herb |  finedininglovers.com

Sól, pieprz do smaku.


ROBIMY TO TAK

Delikatnie wyciągnij miąższ z muszli i energicznie zmiękcz go tłuczkiem. 

Pokrój miąższ małży na 2-calowe (5 cm) kwadraty. Jeśli są małe zostaw w całości. Odłóż na bok. 

W dużym garnku piekarniku rozpuść masło na średnim ogniu. Mieszając, smaż cebulę przez 1 minutę.  

Dodaj czosnek, paprykę i ostrą paprykę, dobrze wymieszaj i smaż przez 2 minuty.  

Dodaj bulion lub kostki rosołu z kurczaka, maniok i marchewkę, dobrze wymieszaj i smaż przez 5 minut. 

Dodać mleko kokosowe i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, następnie dodaj zielone banany, sól i pieprz.  

Dodaj olej annato, dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 8 minut. 

Na koniec dodaj małże i mieszaj przez 10 sekund. Dodać kolendrę i culantro i wymieszać.  

Natychmiast zdejmij garnek z ognia i przykryj. Odstaw na 2 minuty przed  podaniem. 

Możemy podawać z makaronem muszelki. 

Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.   

buycoffee.to/meskibigos

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz