Ta honduraska zupa z owoców morza jest jedną z najpopularniejszych potraw narodowych w Hondurasie i wydaje się, że wszyscy ją lubią. To, co odróżnia ją od innych zup z owoców morza, to mleko kokosowe, składnik, który nie jest tak powszechny w podobnych zupach. Ten przepis na sopa de caracol jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a miejscowi są bardzo dumni z tego autentycznego honduraskiego dania. Oczywiście każdy powie, że jego wersja honduraskiej zupy z owoców morza jest najlepsza, a co drugi dom ma ten sekretny składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowe i niepowtarzalne.
POTRZEBUJEMY
Małże 1 kg dowolne, mogą być mrożone
2 puszki mleka kokosowego
3 zielone banany pokrojone w plasterki
3 marchewki, pokrojone
2 funty manioku (maniok), pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 duże białe cebule, posiekane
1 małe zielone chilly
Masło
Bulion lub kostka rosołowa
Olej Annato
Kolendra
Culantro (kolendra meksykańska)
Sól, pieprz do smaku.
ROBIMY TO TAK
Delikatnie wyciągnij miąższ z muszli i energicznie zmiękcz go tłuczkiem.
Pokrój miąższ małży na 2-calowe (5 cm) kwadraty. Jeśli są małe zostaw w całości. Odłóż na bok.
W dużym garnku piekarniku rozpuść masło na średnim ogniu. Mieszając, smaż cebulę przez 1 minutę.
Dodaj czosnek, paprykę i ostrą paprykę, dobrze wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
Dodaj bulion lub kostki rosołu z kurczaka, maniok i marchewkę, dobrze wymieszaj i smaż przez 5 minut.
Dodać mleko kokosowe i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, następnie dodaj zielone banany, sól i pieprz.
Dodaj olej annato, dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 8 minut.
Na koniec dodaj małże i mieszaj przez 10 sekund. Dodać kolendrę i culantro i wymieszać.
Natychmiast zdejmij garnek z ognia i przykryj. Odstaw na 2 minuty przed podaniem.
Możemy podawać z makaronem muszelki.
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz