Riz Casimir to szwajcarska potrawa przygotowywana z ryżu, pasków cielęciny, sosu curry, kawałków banana, ananasa i brzoskwini, przyozdobiona prażonymi płatkami migdałów i podawana w krążku ryżu długoziarnistego. Według wydawcy Betty Bossi i historyka Rogera Sidlera danie zostało wynalezione przez pracowników sieci restauracji Mövenpick. Podobno jest serwowana w menu restauracji Mövenpick od 1952 roku.
Wkrótce potem została wypromowana w szwajcarskich książkach kucharskich, na przykład przez Elisabeth Fülscher z 1960 roku i Betty Bossi z 1968 roku. Według Sidlera jest to danie, które odzwierciedla rosnący dobrobyt powojennej Szwajcarii i zamiłowanie ludzi do wędrówki. Nie da się już ustalić, czy założyciel Mövenpick, Ueli Prager, inspirował się kuchnią indyjską, a Casimir wywodził się z Kaszmiru, jak sugerowała historyk kultury Petra Foede. Mógł się równie dobrze inspirować np. Kazimierzem Dolnym. Casimir to po łacinie polski Kazimierz.
POTRZEBUJEMY TYCH SKŁADNIKÓW
20g masła
750 g łopatki cielęcej, zmielonej przez rzeźnika (ok. 3 × 2 × 1 cm) 1 C.
sól 2
szczypty pieprzu, mielonego
2 łyżki stołowe.
mąka
1 ½ łyżeczki łyżki łagodnego curry w proszku
bulion wołowy - około 750 ml
200 g ryżu długoziarnistego (parzonego, gotować 20 minut)
1 puszka ananasa wieżego pozbawionego gniazd nasiennych, pokrojonego w plastry (5 mm) , pokrojonego w plastry, lub z puszki odsączonego (masa po odsączeniu ok. 250 g)
100g wiśni w syropie, odsączonych (waga po odsączeniu 100g)
150 g śmietanki do ubijania,
30-40% tłuszczu 2 łyżki stołowe. 20g masła klarowanego
posiekane migdały
łyżka masła klarowanego do smażenia
2 banany przekrojone wzdłuż iw poprzek na pół
A robimy to tak
Zagotuj słoną wodę.
Dodaj ryż, gotuj na małym ogniu 15-18 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), odcedź, dopraw masłem, podgrzewaj delikatnie na wyłączonym źródle ciepła.
Paski curry: Upraż płatki migdałów na patelni na średnim ogniu, wyjmij je. Miej oko na płatki migdałów podczas pieczenia, aby nie ściemniały.
Mięso podsmaż partiami na rozgrzanym maśle klarowanym, dopraw i ułóż na talerzu.
Na pozostałym klarowanym maśle podsmażyć mąkę, masło i curry. Zdeglasuj dodając bulion lub wodę i kostki bulionowe. Dodaj śmietanę, a następnie zagotuj cały czas mieszając, gotuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodaj mięso, poczekaj, aż się rozgrzeje, dopraw do smaku. Owoce podgrzać z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Ułóż ryż i curry na podgrzanych talerzach, udekoruj owocami i płatkami migdałów.
Zamiast karmelizowanych owoców, z Riz Casimir można również podać surowe owoce pokrojone na małe kawałki.
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz