BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
1 dużą kalarepę
1/4 główki białej kapusty
1 mały seler/korzeń lub 2 łodygi selera naciowego
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka/korzeń
2 duże młode ziemniaki
1 por - biała część
2 ząbki czosnku
pęczek młodego koperku
odrobina natki pietruszki
ziele angielski 2-3 ziarna - podgrzane na patelni i rozgniecione
świeżo mielony czarny pieprz
sól - niejodowana
1/2 łyżki Vegety Natur
3 łyżki sosu sojowego jasnego
olej z pestek winogron
JA TO ROBIĘ TAK
Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki - czyszczę, obieram i drobno kroję. Następnie wrzucam warzywa do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i czosnku.
Kapustę szatkuję i płuczę pod bieżącą wodą. Dodaję do gotujących się warzyw.
Kalarepę myję, obieram i dzielę na dwie części. Jedną kroję w kostkę a drugą ucieram na tarce.
Dodaję do garnka kalarepę pokrojoną w kostkę.
Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodaję startą kalarepę.
Dodaję vegetę i sos sojowy.
Dodaję posiekany koperek i natkę piertuszki.
Doprawiam pieprzem.
Na koniec dodaję 2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron.
Pamiętajmy by po dodaniu oleju zupy nie zagotować. Można też dodawać olej z pestek winogron do zupy na talerzu.
Zestawiam z ognia i odstawiam by zupa odpoczęła.
Po 10 - 15 minutach można jeść.
SMACZNEGO
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz