Translate

niedziela, 2 lipca 2023

#436 - POSIŁEK SMAKOSZA MAGYAR GULYASLEVES - Węgierska zupa gulaszowa

 Gulyásleves - 7 recept

 MAGYAR GULYASLEVES - Węgierska zupa gulaszowa to wspaniała a jednocześnie prosta, jednogarnkowa potrawa rodem z Węgier. Jest idealna na wieczorne, letnie spotkania z przyjaciółmi w plenerze. Świetnie harmonizuje się z wytrawnym czerwonym węgierskim winem. Dobra jest też w towarzystwie piwa lub węgierskiej Palinki. Już samo jej przygotowywanie może być świetną, wakacyjną zabawą.

 

 

 

 

POTRZEBUJEMY 

 

1 kg łopatki wieprzowej,Przepis - Łopatka wieprzowa duszona z warzywami przepis - Gotujmy.pl
2 białe cebule,Cebula biała AGOSTANA - Profesjonalne nasiona warzyw
3-4 ząbki czosnku,
1 duża czerwona papryka,
2 średnie marchewki,
3 młode ziemniaki,
1 korzeń pietruszki,
1 puszka pomidorów krojonych,Mutti Pomidory pelati bez skóry 400 g Chili24.pl
3 łyżki koncentratu pomidorowego,Koncentrat z pomidorów | Mutti
1 litr bulionu wołowego lub warzywnego,Caldo casero de pollo para 6 personas · El cocinero casero - Básicos y algo  más
3 ziarna ziela angielskiego,Ziele angielskie owoc
2 listki laurowe,Kup liście laurowe, tureckie, naturalne - Grand Bazaar Istanbul Shopping  Online
1 łyżka ostrej papryki w paście
1 łyżka oregano
Oregano - sadzonki oregano w doniczce
2 łyżki wędzonej papryki,Wędzona słodka papryka hiszpańska gourmet 75 g - Hiszpania Tutaj
1 pęczek natki pietruszki,
smalec lub olej roślinny,
sól
i pieprz.
kwaśna gęsta śmietana

 Ja to robię tak


Cebule, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, zaś paprykę umyj i wszystkie warzywa siekamy w grubą kostkę i przekładamy w oddzielne naczynia. 

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do szerokiego garnka wkładamy  ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i podgrzewamy mieszając drewnianą łyżką. Gdy poczujemy intensywny zapach, dodaje smalec lub olej.
 
Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i podsmażamy, bacząc by się nie przypalił.

Dodajemy mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażymy aż zrumieni się z każdej strony.
 

Do mięsa dodajemy marchew, pietruszkę, paprykę i ziemniaki. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 45 minut.

Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy pastą z papryki ostrej, papryką wędzoną, solą, pieprzem.

Dodajemy natkę pietruszki 

Na talerzu dekorujemy zupę kleksem kwaśnej śmietany

Podajemy z grubą pajdą świeżego pieczywa. 

Smacznego!

 

Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.   

buycoffee.to/meskibigos

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz