fot.femina.hu
Naleśniki z mięsem z Hortobagi to jedne z najpopularniejszych na Węgrzech naleśników wytrawnych. Przypominają o dawnej, koczowniczo, pasterskiej tradycji Węgrów. Podawane z pysznym tatarskim sosem są prawdziwą ozdobą węgierskiego, biesiadnego stołu.
BĘDZIEMY POTRZEBOWALI
Na naleśniki:
Pół litra mleka
Dwa jaja
40 dkg mąki pszennej
Sól, cukier
Na farsz:
1 dużą czerwoną cebulę.
1 kg mielonej wieprzowiny
2 łyżki smalcu
sól
pieprz czarny mielony
majeranek
1 łyżka musztardy pikantnej
Do panierowania 1 jajko, mąka pszenna, bułka tarta
A jak robimy? Ano tak.
Z mąki, jaj, mleka, soli i cukru robimy ciasto naleśnikowe według własnego upodobania. Jeśli ktoś unika glutenu może użyć innej mąki niż pszenna.
Smażymy duże naleśniki na dużej patelni.
Cebulę drobno posiekać na smalcu. Dodać do niej mielone mięso oraz pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem podlewając wodą.
Nakładamy na naleśniki i zawijamy podobnie jak kebab.
Panierujemy w mące, jajku i bułce i zapiekamy na patelni.
Podajemy z dowolnym sosem np. tatarski, czosnkowy, ketchup.
Jeżeli podobają się Wam moje felietony i czekacie na następne to zawsze możecie postawić mi kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz