

Wielkim atutem Rumunii jest jej kuchnia, bardzo podobna do innych kuchni bałkańskich lecz posiadająca swoją odmienną specyfikę. Widać tu duże wpływy kuchni niemieckiej chociażby w zamiłowaniu do octu. Nic w tym dziwnego skoro spora część południowo zachodniej Rumunii zamieszkana była przez osadników z Niemiec. Każdy region ma jednak swoją specyfikę. Jak wszędzie. No i jest jeszcze jeden plus CENY. Dla nas jest tam po prostu TANIO.Wybierzcie się do Rumunii. Popatrzcie, popróbujcie a na razie taki mały przedsmak. Również tu znajdzie się mały kącik na "POMYSŁ NA OBIAD" O ironio będzie to dziś :
WEGETARIAŃSKA ZUPA ALA DRAKULA
( zupa inspirowana rumuńską Ciorba de poi )
Składniki:
4 ziemniaki
1 duża marchew
lub 2 mniejsze
1 duża złota cebula
3 pomidory bez skórki – mogą być z
puszki
1 papryka czerwona łagodna
1 łyżeczka pasty
z papryki – może być węgierska z tuby
2 gałązki selera
naciowego z listkami
3 litry wody
3-4 łyżki śmietany 18 %
Sól
Sok z połowy cytryny
Natka pietruszki
Zielony koperek
Kilka listków świeżej kolendry – dowolnie
Jak zrobić?
Wodę
zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę.Marchew
myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa
wrzucamy do wrzącej wody.
Solimy, należy pamiętać że ziemniaki pochłaniają większość soli zawartej w wywarze. Paprykę myjemy, opiekamy, skrobiemy
ze skórki. Kroimy w szerokie paski i dodajemy do gotujących się warzyw. Można papryki nie opiekać a tylko umyć i pokroić i dodać do
wywaru. To samo dotyczy pestek z papryki. Jeśli jej nie opiekamy to możemy dodać razem z pestkami lub bez. Ja tylko myję, kroję i dodaję razem z pestkami. Żal mi tych
wszystkich dobroci które są w skórce i
pestkach. Seler myjemy dokładnie,
kroimy na 2 cm kawałki i
dodajemy do zupy. Gdy warzywa są już prawie miękkie
dodajemy pokrojone na duże kawałki
pomidory i pastę z papryki.
Następnie zaciągamy śmietaną. Dodajemy sok z cytryny ( zupa ma być wyraźnie kwaśna ), kolendrę, natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia. Zupa ma odpoczywać kilka minut. Podajemy.
Czas: przy dobrej organizacji 30-35 minut
Ilość porcji 4
Będę bardzo wdzięczny za komentarze. Wszystkie będą dla mnie ważne. Jeśli moje pisanie spodobało się to proszę udostępniajcie dalej moje posty. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz