Turecki CACIK robimy z jogurtu naturalnego i zimnej wody. Jest szczególnie popularny w miesiącach letnich i opcjonalnie może być podawany z lodem.
SKŁADNIKI
Woda mineralna bardzo zimna - Ilość użytej wody zależy od tego, jak gęsty Cacik chcemy otrzymać. Czasami danie podaje się go jako zimną zupę - chłodnik, ale może być również gęstszy według gustu.
Jogurt turecki, bałkański lub naturalny
Ogórek świeży
Labneh - twarożek otrzymany z jogurtu
Czosnek
Sól
Papryka ostra w płatkach
Papryka słodka
Sumak
Mięta pieprzowa
DOWOLNIE:
Rzodkiewka, Marchewka, Koperek, Szalotka
Czosnek miażdżymy się w moździerzu razem z solą.
Ogórki ścieramy na tarce o niezbyt dużych oczkach.
Dokładnie je ze sobą mieszamy dodając paprykę ostrą i słodką oraz sumak i listki mięty wg. uznania. Na koniec dodajemy kulki zrobione z Labneh
Gdy dodamy posiekaną marchewkę razem z ogórkiem, nazywa się to havuçlu cacık.
Inne odmiany cacık mogą obejmować posiekaną rzodkiewkę lub posiekaną czerwoną paprykę i świeżą pietruszkę. Opcjonalnie można również dodać koperek.
Niektóre przepisy dodają świeżą bazylię lub łyżkę octu.
Nie wszystkie cacıki są wykonane z rozdrobnionego ogórka — czasami stosuje się różne rodzaje liściastych warzyw lub ziół w połączeniu z innymi składnikami. Na przykład jedna wersja wymaga gotowanych kaszy bulgur i świeżego koperku. Można dodać również portulakę.
Czasami robi się go też z niedojrzałych (zielonych) migdałów, zwanych po turecku çağla. Może być również wytwarzany z dzikich roślin jadalnych, takich jak çıtlık i spożywany w opakowaniu zwanym dürüm.
W przypadku cacıklı arap köftesi, na cacıku podaje się koftę z mieszanki kaszy bulgur i mielonego mięsa. W tym przypadku cacık jest zrobiony z boćwiny, a nie ze zwykłego ogórka. (Szpinak lub pietruszka mogą zastąpić boćwinę. W niektórych przepisach używa się portulaki).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz