Translate

piątek, 18 czerwca 2021

#102 - POSIŁEK SMAKOSZA - CACIK / Niezastąpiony gdy gorąco

 
Turecki CACIK robimy z jogurtu naturalnego i zimnej wody. Jest szczególnie popularny w miesiącach letnich i opcjonalnie może być podawany z lodem.

 

 

SKŁADNIKI

Woda mineralna bardzo zimna - Ilość użytej wody zależy od tego, jak gęsty Cacik chcemy otrzymać. Czasami danie podaje się go jako zimną zupę - chłodnik, ale może być również gęstszy według gustu.

Jogurt turecki, bałkański lub naturalny

Ogórek świeży

Labneh - twarożek otrzymany z jogurtu

Czosnek

Sól

Papryka ostra w płatkach

Papryka słodka

Sumak

Mięta pieprzowa

DOWOLNIE:

Rzodkiewka, Marchewka, Koperek, Szalotka


Czosnek miażdżymy się w moździerzu razem z solą.

Ogórki ścieramy na tarce o niezbyt dużych oczkach.

Dokładnie je ze sobą mieszamy dodając paprykę ostrą i słodką oraz sumak i listki mięty wg. uznania. Na koniec dodajemy kulki zrobione z Labneh

 

Gdy dodamy posiekaną marchewkę razem z ogórkiem, nazywa się to havuçlu cacık.

Inne odmiany cacık mogą obejmować posiekaną rzodkiewkę  lub posiekaną czerwoną paprykę i świeżą pietruszkę. Opcjonalnie można również dodać koperek. 

Niektóre przepisy dodają świeżą bazylię lub łyżkę octu. 

Nie wszystkie cacıki są wykonane z rozdrobnionego ogórka — czasami stosuje się różne rodzaje liściastych warzyw lub ziół w połączeniu z innymi składnikami. Na przykład jedna wersja wymaga gotowanych kaszy bulgur  i świeżego koperku. Można dodać również portulakę. 

Czasami robi się go też z niedojrzałych (zielonych) migdałów, zwanych po turecku çağla. Może być również wytwarzany z dzikich roślin jadalnych, takich jak çıtlık i spożywany w opakowaniu zwanym dürüm. 

W przypadku cacıklı arap köftesi, na cacıku podaje się koftę z mieszanki kaszy bulgur i mielonego mięsa. W tym przypadku cacık jest zrobiony z boćwiny, a nie ze zwykłego ogórka. (Szpinak lub pietruszka mogą zastąpić boćwinę. W niektórych przepisach używa się portulaki).

 

Smacznego


Polecam też inne nasze posty: Znajdziecie tu teksty o zdrowiu, historii motoryzacji, podróżach i ciekawych miejscach a także rzeczach smacznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz